fallback

Явор Куюмджиев: Неквалифицирани "калинки" застават на челни постове в енергетиката

"Нагледахме се на безумни неща", каза бившият зам.-министър на ведомството

08.08.2024 | 20:31 Автор: Деси Николова

Отиваме към нови предсрочни избори, което неизбежно означава, че отиваме и към пореден служебен кабинет.

"Това за енергетиката не е добро, тъй като благодарение на служебните кабинети, но не само, в най-висшите ръководства попадат случайни хора. Най-любимият ми случай е отпреди десетина години, когато в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" попадна една дама, която имаше дипломна работа на тема местообиталище на белоглавия орел в България. Това е типичен пример за "калинки", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR.

По негови думи тези поставени лица обаче са за сметка на енергетиката.

"Междувременно загина ПАВЕЦ "Чаира" - едно уникално съоръжение, което би могло да има огромен потенциал да печели колосални пари за собственика си - държавата. За същите тези периоди се подписа бруталният договор с турската компания "Боташ", от която държавата може да загуби 12 млрд. долара", коментира Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Няма политици в НС, които да разбират от енергетика

По негови думи парламентът няма как да контролира сектора през това време, тъй като сред депутатите има само двама, които разбират от енергетика.

"Това е крайно недостатъчно. Липсата на подготвени хора, дори в парламента, води до същите тези проблеми, за които говорим. Нагледахме се и на безумни решения на парламента. Преди години беше изрично забранено на НЕК като собственик на АЕЦ "Белене" да го строи и даже беше взето едно малоумно решение на мястото на площадката, която съществува, да бъде изградена парогазова централа. Ако я бяхме построили за няколко милиарда, сега щяхме да си я бием в главата", каза Куюмджиев.

Държавните субсидии за скъпия ток и сблъсъка Пеевски - Радев

По негови думи в момента български компании си правят бизнес с това да харчат ток, за да получават субсидии, които им донасят много повече приходи, отколкото същинската им дейност.

Гостът коментира и списъка от председателя на ДПС Делян Пеевски, който показа "черните касички на Радев".

"Пеевски, в желанието си да удари по някакъв начин удари президента, извади един списък, който нарече "черните касички на президента". Не вярвам това да е така, най-малкото защото по-голямата част от хората в списъка не са на ключови позиции да взимат решения с харченето на пари", смята бившият зам.-министър на енергетиката.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback