fallback

Адвокат: Не е ясно кой носи отговорност за това служебно правителство

"Много неща могат да се направят със съдебната власт", каза Петър Славов

07.08.2024 | 21:25 Автор: Беатрис Младжова

Съдебна реформа някой ден, но не сега. Как и кой да избере следващия главен прокурор? 

"Очевидно предложенията на някои хора приключиха и се показа, че в този им вид, в който бяха гласувани от това трио с Пеевски, сглобката и останалата подркрепа, са били в недобър вариант, какво предупреждаваха много експерти. Така или иначе бяха гласувани набързо, на коляно и резултатът не закъсня. Не бих се съгласил, че изборът на Сарафов е съдебната реформа. Много неща могат да се направят със съдебната власт", коментира адвокат Петър Славов в "Денят ON AIR".

Според него има доста неточности с новите промени, свързани с Конституцията.

"Основният проблем при това гласуване беше участието на хора, които са участвали в приемането на конституционните промени, след това в качество на членове на Конституционния съд ще упражняват контрол върху собствените си актове. Нещо абсолютно недопустимо в правото. Всичко това ни връща до скандалния избор на 49-ия парламент, за която след това ни се извиняваха, включително някои от сглобката, каква грешка била", допълни Славов пред Bulgaria ON AIR.

Липсва ясна отговорност в управлението

Той се надява разумът да надделее и да не оставаме без управление.

"Големият проблем с така избирания служебен кабинет е, че липсва ясна отговорност кой носи отговорността за това служебно правителство. Вие имате една домова книга със списък на хора, който ясно се стесни, не се попълва. Част от хората не искат, на други не им дават съпругите. Кой носи отговорността за това служебно правителство? Единият вика "мен ме предложи премиерът", друг вика "аз съм се клел пред парламента". Това е абсурдна ситуация. Докато Конституцията е в този вид, тя трябва да се спазва, добра или лоша", коментира адвокатът.

Промените, направени по отношение на служебното правителство, са изключително недомислени, категоричен е Славов.

"Сега чета, че били внесли промени в няколко закона, та спешно да изберем омбудсман или заместник на омбудсман, или пък заместник на Сметната палата. Не може да се правят подобни законодателни промени за конкретен човек, който да го назначим, а след това да го изберем за служебен премиер. Това са основни принципи на законодателния процес, които не го допускат", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback