Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Георги Димов: Турция има сантимент към ситуацията в Близкия изток

"Използването на исляма за политически цели е запазена марка на Ердоган", каза бившият генерален консул в Одрин

06.08.2024 | 21:04 Редактор: Искра Ангелова

Турция никога не е била изолирана от Близкия изток. Османската империя е владеела почти целия Близък изток и има сантименти към случващото се. Реджеп Тайип Ердоган иска да възроди Османската империя. Това каза бившият ни генерален консул в Одрин и политически анализатор Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му доста неща са свързвали Ердоган и убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

"Мохамед Мурси, който беше президент на Египет, беше активен представител на "Хамас". Той беше свален с военен преврат от сегашния президент - Абдел Фатах Сиси, вкаран в затвора, където и почина. Ердоган му беше личен приятел и това беше причина в продължение на 12 години да бъдат замразени турско-египетските отношения. И преди 2 месеца Ердоган отиде на визита в Кайро", обясни Димов.

Ислямът като политическа цел

Той е на мнение, че използването на исляма за политически цели е запазена марка на Ердоган.

"На 8 или 9 февруари трябваше да е визитата на руския президент Владимир Путин в Турция и в последния момент тя беше анулирана. Предлогът беше, че на 31 март в Турция предстоят местни избори, а в Руската федерация президентските избори. Но всъщност основната причина беше, че на 26 януари Турция пусна Швеция в НАТО в замяна на доставката от САЩ на 40 бойни самолета F-16 плюс комплекти за модернизация на вече съществуващите F-16 в Турция", коментира Димов пред Bulgaria ON AIR.

Много анализатори смятат, че Иран ще удари Израел в сряда сутринта в отговор убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

Кога ще удари Иран

"Другите предположения са за 12-13 август, когато в Израел е Ден на национален траур за разрушените храмове, за да бъде най-болезнено. Вчера на визита в Иран беше бившият военен министър Сергей Шойгу. Иран поиска ракети и системи за ПВО, а днес стана известно, че такива вече са били поставени", добави Георги Димов.

Той подчерта, че се очаква да бъдат доставени и крилати ракети.

"Ердоган има проблем със социалните медии. Едно време имаше Twitter, Instagram и т.н., но много пъти бяха забранявани от него. Да не забравяме, че Турция е полицейска държава, социалните медии се следят изкъсо, ние тук не можем да го осъзнаем. Например, споделяте нещо, което е леко критично към Ердоган или режима най-общо, в 02:00 ч. се чука на вратата, но вие не отваряте, тогава вратата се разбива. Хващат ви и няма прошка", даде пример Георги Димов.

Гледайте целия разговор във видеото.