Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политолози: Политиците залагат на схеми и не могат да надскочат себе си

Георги Киряков и Христо Панчугов за поведението на партиите и доверието на президента Румен Радев

06.08.2024 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова

Чудя се защо няма заговор за съставяне на правителство. Това е изключително неудобен въпрос за българските политици. Защо всичко трябва да минава през заговори и интриги? Ясно е, че служебният кабинет на Главчев не е най-добрият служебен кабинет. Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Колегата му Христо Панчугов е на мнение, че българските политици са свикнали да участват в схеми.

"Когато се надуши схемата, по древен български обичай изведнъж някакви хора припознават себе си като възможни участници в схемата. Неслучайно пирамидите в България имаха същия ефект. Опасявам се, че българските политици не могат да надскочат себе си. Те биха могли да имат много повече успех, ако успеят да намерят смислен начин да контролират служебното правителство и ако успеят да начертаят път за излизане от тази ситуация", допълни Панчугов за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че единственият начин да се прави политика у нас, е чрез "имам човек".

"Докато те не излязат от ролята на жертва и как други хора искат да ги саботират, никой няма да гласува за тях. В тази ситуация не трябва да се фокусираме върху служебния кабинет. Българските граждани трябва да поискат отговорност на политиците за решенията, които взеха", подчерта политологът.

Киряков смята, че нравите, които виждаме в момента, са наблюдавани и преди 1947 година.

Румен Радев и доверието му в политиците

"Сега няма толкова политически убийства, а тогава е имало. Този проблем е наследен от нравите, които са изграждани в десетилетия. Човешкият фактор е с водеща роля в българската политика. Не трябва да е така, защото ако искаме да следваме модела на ЕС, ние трябва да следваме правила, а не хора. Трябва да мислим компромисно за изграждане на политики, които да са от полза на държавата. Трябва да мислим дългосрочно, а в момента се мисли краткосрочно със схемата: "Дайте да сменим единия и да сложим другия, за да уредим изборите", поясни политологът.

Георги Киряков е категоричен, че президентът Румен Радев няма доверие в политическите партии.

"Ако имаме достатъчно интелигентни политици и даващи си сметка за пропастта, през която сме изправени, бихме могли да видим промяна в политическата стратегия и опит да се води смислен разговор. Ако нямаме такива политики - ще видим повторение от същото. Този парламент не започна нито едно действие, свързано с назначаването на регулаторите, не направи нищо със състава на ВСС", коментира Христо Панчугов.

Политологът добави, че драмата с изборите идва от това, че ЦИК е неспособна да подреди процеса 7 поредни пъти.

"Вече и избирателите не се интересуват от политическите програми. Могат да сменят председателя на парламента с някакво мнозинство, но не могат да управляват при сходни програми", възмути се Георги Киряков.

По думите му ДПС с разногласията си трудно ще постигне консенсус за листите на изборите.

Гледайте целия разговор във видеото.