Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кристиян Шкварек: Не посолство на САЩ диктува на политиците, налагат си автоцензура

САЩ се управляват от човек, който се губи на публични места, каза анализаторът

05.08.2024 | 21:05 Редактор: Беатрис Младжова

Очаква се Камала Харис да обяви на кого ще се довери за вицепрезидент на Съединените щати.

"Има голямо значение за електоралния баланс, който тя търси между тези племена. Съединените щати представляват няколко големи племена, които се позиционират вдясно или вляво. Там няма просто един широк електорат от хора, които си сменят мнението. Там има много ясно разпределение - сред чернокожите почти винаги вотът отива при демократите. Същото е в центровете на големите градове. В провинцията имаш почти на цялата карта червено, което означава републиканци. В случая Камала Харис най-вероятно ще балансира - няма да бъде отново жена и отново чернокожа", заяви политическият анализатор Кристиян Шкварек в "Денят ON AIR".

По негови думи не се знае дали след избора, който предстои Камала Хари да направи, ще успее в надпреварата за ключовите няколко щата.

"Върна се ситуацията там, където беше преди дебата. Преди него имаше ситуация, където бяха почти изравнени. Рязко наклониха в полза на Тръмп след дебата, на който се видя, че практически най-голямата световна сила в момента се управлява от сенилен човек. Байдън се оттегли от надпреварата, той не се оттегли от президентския пост. Все още човекът, от който зависи оторизирането на ядрен удар, е човек, който се губи на публични места. Това е доста тревожен факт", коментира Шкварек пред Bulgaria ON AIR.

България и президентските избори в САЩ

Според него от нашия политически елит се търси постоянно легитимация.

"България и Европа са свързани по отношение влиянието на САЩ. Политическият елит на всяка една държава се наглася по големите. В България, когато на власт в Белия дом са републиканци, нашият политически елит си позволява определени неща, когато са демократи, си позволява други неща. Посолството няма директно влияние. По-скоро има автоцензура. Българските политици, без някой да им се обажда, влизат в режим на автоцензура. Те търсят това одобрение отвън без някой да ги кара", добави анализаторът.

Посланията на Олимпийските игри и българските разбирания

Откриването на Олимпиадата в Париж е триумф на господстващата политическа идеология в Европа, смята Шкварек.

"По всяка една подобна тема, която разделя много радикално либералното и консервативното, българите имат много категорично мнозинство. Категорично мнозинството от българите са консервативни хора, на които не им харесва да имаш една церемония на Олимпиадата, която е нещо като гей парад, имаше жени, които се бият срещу други "жени". Изгледах цялата церемония и фокусът върху една сцена, която смятаме, че пресъздава Тайната вечеря, е просто един елемент от 4-часова церемония, която цялата беше изпълнена с такива послания", посочи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.