Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Историк обясни защо Виктор Орбан има интерес да даде огромен заем на РСМ

"Северномакедонизмът е нищо повече от антибългаризъм", заяви Войн Божинов

05.08.2024 | 21:12 Редактор: Деси Николова

ВМРО-ДПМНЕ изпълнява всичко, което бе обещала в предизборната си кампания - възможно най-близки отношения със северната си съседка. След тези избори, Република Северна Македония (РСМ) се върна повече от 30 години назад. Това заяви историкът д-р Войн Божинов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"Това искат управляващите в РСМ. Веднага и то още на 2 август видяхме недвусмислени знаци както от президента на държавата, така и от министър Мицкоски, че нашата югозападна съседка държи да остане под крилото на Белград", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи управляващите в Скопие заявяват открито, че не искат да има добра инфраструктура между България и РСМ.

"За тях е по-важна оста север-юг - Белград, Ниш, Скопие, Солун. Сърбия е майка и татко на северномакедонизма, а той не е нищо друго освен антибългаризъм", заяви Божинов

Според него в казуса се вижда и лицето на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Той ще даде един голям заем на РСМ от 1 млрд. евро. Пари, които не знам Унгария откъде ще вземе. За Орбан е важен този коридор север-юг по простата причина, че това му дава достъп до китайска продукция. Положението на Орбан е сложно в Европейския съюз и това ще му даде глътка въздух в международната политика", смята историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.