Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Върнатият мандат от ИТН определи датата на предсрочните избори - ето на кой октомври

Няма значение кога президентът ще издаде указа, заяви д-р Орлин Колев

05.08.2024 | 20:39 Редактор: Елеонора Танева

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, което означава, че отиваме на предсрочни избори.

"Определянето на датата за парламентарните избори е подвластно на два компонента - кога третият мандат ще бъде върне и вторият компонент е след като е върнат - в двумесечен срок следва да имаме парламентарни избори. Според чл. 5 от Изборния кодекс следва да се проведат в неработни дни, на 5 октомври, което е ден събота. Парламентарната традиция изисква да бъде в ден неделя, то тогава единствената конституционно съобразна дата, която съответства на изискванията и на Изборния кодекс следва да бъде 6 октомври, ден неделя", заяви преподавател по конституционно право в Софийския университет д-р Орлин Колев в ефира на  "Денят ON AIR".

Той уточни, че президентът Румен Радев има две задължения - да насрочи парламентарни избори и да положи усилия за формиране на служебно правителство. Като времето, в което ще бъдат изборите, не зависи от формирането на служебен кабинет.

"Двумесечният срок, в който ще се произведат избори, не започва да тече от момента на указа на президента, а от деня, в който става ясно, че третият опит е провален. Логиката е да издаде указа за провеждането на изборите още утре", добави д-р Колев. 

Мандатът на служебния премиер

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът уточни също, че иска или не да бъде служебен премиер, Главчев ще продължи да изпълнява тази функция: "Той ще бъде служебен премиер, докато не бъде подменен с ново служебно или бъдещо редовно правителство. Ако има желание, то ще има нов указ, ако няма желание, няма да има нов указ, но ще продължи да заема поста". 

Преподавателят по конституционно право определи като несериозни заявките за смяна на хората, които заема постове, подходящи за служебен премиер според промените в Конституцията.

Законодателни промени в последните дни на 50-ото НС

Д-р Орлин Колев не подкрепя и гласовете, които се надигат за законодателни промени в последните дни на 50-ото НС, с които да стане невъзможно действащият Висш съдебен съвет (ВСС) да предлага на президента кандидатура за главен прокурор. 

"Орган с изтекъл мандат или не - той си е в пълното право да упражни цялата власт, която му се предоставя по закон. Този състав на ВСС да не може да излъчи главен прокурор ми се струва противоконституционно", каза още д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.