Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Социолози: Очакваме още по-ниска избирателна активност на следващите избори

"Партиите не вдъхват надежда у избирателите си", смятат Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев

05.08.2024 | 20:27 Редактор: Деси Николова

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация и ниска избирателна активност. Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и това няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.

Гледайте целия разговор във видеото.