Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Бенямин Нетаняху иска война, не желае преговори?

За него това е личен приоритет за оцеляване, заяви експертът по сигурност Славчо Велков

02.08.2024 | 21:20 Редактор: Толя Стоянова

Иранските власти издигнаха червеното знаме на възмездието.

"Всичко започна с убийството, с акта на държавен тероризъм, извършен срещу политически лидер на "Хамас", и то по време на политическо посещение за инаугурацията на новоизбрания президент на Иран. Тази война е трудно избежна. САЩ вече заявиха своята подкрепа за Израел", посочи експертът по сигурност Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR".

Бенямин Нетаняху иска война

Според него министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху иска война и не желае преговори.

"Да убиеш Исмаил Хания - ликвидираш една от страните, които участваха в преговорите за спиране на огъня в Газа. Нетаняху има нужда от война. За него това е личен приоритет за оцеляване, за да запази поста си", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в специална операция се използват не само военни средства. Прогнозира, че ще последват различни удари от Йемен, от района на Ливан, от Сирия и Ирак.

Напрежението в Близкия изток ескалира

"По непотвърдена информация Ирак е помолен да затвори въздушното си пространство. Това е случай без прецедент за ескалация на напрежението, който има капацитета да се превърне в глобален", добави Велков.

Експертът отбеляза, че веднага се е събрал Съветът за сигурност на ООН. Велков е на мнение, че конфликтът може да го спрат само Великите сили, но нямат интерес.

"Русия е твърде заета с други проблеми, а САЩ няма да променят позицията си по отношение на подкрепата за Израел. САЩ преди президентските избори не биха желали да има война между Израел и Иран", уточни Велков.

На въпрос какво може да очакваме от президента на Турция Реджеп Ердоган, той отговори - умерена политическа подкрепа за палестинската кауза против войната в Газа, а на един по-късен етап "не знаем тази подкрепа в какво ще прерасне", тъй като Източното Средиземноморие е част от турската акватория.

Гледайте целия разговор във видеото.