fallback

Борис Бонев: Очаквам прокуратурата да се самосезира по казуса с общинските дружества

Стефан Арсов се опита да изземе функциите на кмета, посочи председателят на ПП-ДБ-СС

02.08.2024 | 21:10 Автор: Беатрис Младжова

"След вчерашния ден мотивите за искането на оставката на Стефан Арсов, член на ГЕРБ и назначен от ГЕРБ за областен управител на София, вече стават още по-силни. Той се опита да изземе функциите на кмета, който по закон има право да върне всяко решение на общинския съвет за повторно разглеждане и гласуване. Въпреки че има ясна процедура, Стефан Арсов, с грубо нарушение на закона, обяви, че кметът Терзиев няма право да направи това. Разбира се, че това последва с жалба в съда. Решението на съда е, че кметът има право да върне това решение", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев в "Денят ON AIR".

По негови думи кандидатите за временните ръководства не са се явили на място за конкурс и са представени само чрез кратка автобиография.

"За по-малко от 24 часа се вкарва доклад от Карлос Контрера и двама отцепници от "Възраждане", в който за 6-те най-големи дружества да се изберат временни ръководства, а на останалите да им бъдат прекратени правомощията. Временните ръководства бяха представени само с кратка автобиография. Никой не можа да каже откъде са се взели тези хора, не ги представиха. Кметът върна това решение и трябваше да бъде прегласувано на заседанието в четвъртък. Но явно за моите колеги от ГЕРБ и БСП беше по-важно да си харчат полученото по морета в Гърция и къде ли не, отколкото да си изпълнят задълженията като общински съветници. Тук има и корупция", каза Бонев пред Bulgaria ON AIR.

Действията на прокуратурата спрямо общинските дружества

Според него е редно прокуратурата да се самосезира по случая.

"Прокуратурата, която се самосезира за какви ли не глупости, защо не се самосезира за този казус? Казус, в който икономика за 3 млрд. лв., сред която две дружества, "Топлофикация" и метрото, за по-малко от 48 часа им се сменят ръководствата, назначават се едни анонимници и това се прави с бързане и явно нарушения на закона. Най-вероятно ще я сезираме от "Спаси София". Очаквам обаче тя да се самосезира. Може би една от целите е за предстоящите избори да се финансират кампании. Колко по-лесно може да се финансират кампании от източването на общинските дружества", коментира гостът.

Според Бонев дори всички ръководители на дружествата да се окажат от ГЕРБ, е важно само да са спечелили честно конкурсите.

"Нашият начин беше законен, защото законът казва "когато мандатът на ръководствата е изтекъл, не можеш да назначаваш временни ръководства". В момента, в който е изтекъл, единственият ход са конкурси. Затова имаше 6 доклада за 6-те дружества на нашата група, именно за обявяването на конкурси, които да са честни и прозрачни", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback