Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Милен Михов: Политиката на Скопие към нас е враждебна

"По силата на Вашингтонския договор държавите са задължени да водят приятелски отношения", заяви историкът

01.08.2024 | 21:07 Редактор: Толя Стоянова

Управляващите в Скопие демонстрират всички задължения както по двустранни, така и по международни договори. Стремят се приоритетно да развиват железопътната линия по оста Север-Юг, свързвайки т.нар. Коридор №10, започващ от Солун, преминаващ през Скопие, Ниш, Белград и Будапеща. Towa коментира историкът доц. Милен Михов в предаването "Денят ON AIR".

Железопътната връзка Скопие-София

По думите му железопътната връзка Скопие-София, макар остаряла и амортизирана, е "изградена в българска страна". Според него трябва ясно да се подчертае пред нашите съюзници в НАТО и ЕС, че политиката на Скопие е враждебна. Той отбеляза, че по силата на Вашингтонския договор държавите са задължени да водят приятелски отношения и да развиват икономическото си сътрудничество.

"ЕС осигурява чрез кредити и безвъзмездно финансиране 500 млн. евро за изграждането на тази железопътна линия. Министър-председателят Мицковски директно заяви, че няма да трошат пари", добави доц. Михов пред Bulgaria ON AIR.

По повод Олимпиадата и двете състезателки, които са трансджендъри, той каза, че ВМРО е била първата парламентарно представена сила, която се е противопоставила на Истанбулската конвенция и на налагащата се джендър идеология.

"Мъже разплакват жени. Не може да не направим заключението, че идеологията и политиката се наместват много грубо в Олимпийското движение", заяви историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото.