Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Емил Дечев: Съдебната реформа е стопирана

"Грешка е, че даваме еднакъв статут на прокурори и съдии", заяви бившият зам.-министър на правосъдието

01.08.2024 | 20:42 Редактор: Вяра Димова

Беше ясно, че конституционната реформа е изначално рискована, най-вече заради едно старо тълкувателно решение отпреди 21 години, решение 3 от 2003 г., което прави уникално разширително тълкуване на понятието "форма на държавно управление". Беше ясно, че цялата реформа, специално в частта за съдебната власт в Конституцията, но и за правомощията на президента, е поставена под риск от отмяна да бъде обявена за противоконституционна. Това заяви бившият зам.-министър на правосъдието Емил Дечев в "Денят ON AIR".

Решенията на Конституционния съд (КС) имат съществено значение за всички български граждани, подчерта той.

"Независимо от това дали си или не си доволен, си длъжен да го изпълниш. Неизбежно има промяна на балансите, има орязване на правомощия на президента. Ако трима, от тези шестима съдии, които в частта за съдебната власт се позовават на тълкувателно решение номер 3 от 2003 г. и въз основа на него приемат, че реформата в частта за съдебната власт е  противоконституционна, те няма как да заобиколят това тълкувателно решение", коментира Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Може ли да се преразгледа решението на КС?

"Формално няма пречка да се поиска тълкуване на тази норма - чл. 151 ал.1 от Конституцията. На практика решение няма. Изрично се казва, че за да бъде взето едно решение, е необходимо мнозинство. Това мнозинство при 12 души е 7 съдии да са на едно мнение. В случая, при разделяне 6 на 6, мнозинство няма. Текстовете на Конституцията остават. Няма пречка в бъдеще, при ново сезиране, да се формира мнозинство", смята Дечев.

По думите му съдебната реформа е стопирана и всеки нов опит за реформиране изначално ще бъде убит.

"Една от големите грешки е, че даваме еднакъв статут на прокурори и съдии. Те имат различни функции. Съдът трябва да е абсолютно независим от политическата власт. Прокуратурата е инструмент за изпълнение на наказателната политика на държавата", обобщи Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа
Ами прокурата е на ДП-ББ! Какво става, когато съдът е подчинен на прокуратурата? То е ясно, обяснения не са нужни! Сигнализирай за неуместен коментар