fallback

Веселин Вучков: След НГ бюджетът на МВР ще се увеличи с 600 млн. лв.

Във Вътрешното министерство работят 7000 пенсионери

01.08.2024 | 20:21 Автор: Толя Стоянова

Опасно близо до къщи бушува пожарът в село Сенокос. В същото време пожар пламна на военния полигон "Корен" край Хасково.

"За превенция преди всичко се говори и малко се действа. Важен е човешкият фактор и предпазните средства на пожарникарите. По-добре да не се оправдаваме със законите, а да видим какво не е проработило и да се вземат конкретните поуки", заяви бившият вътрешен министър Веселин Вучков в предаването "Денят ON AIR".

Нужни са реформи

По думите му в България се управляваме не толкова от парламента, колкото с декрети от парламента, а изпълнителната власт няма своите самостоятелни решения. Според него е разумно решението хеликоптери и летателна техника да бъдат в патримониума на Министерството на отбраната, а не в Министерството на вътрешните работи.

На въпрос дали е резонно искането на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Вучков отговори, че на такъв висок политически пост човек трябва да има високо ниво на търпимост към критика - професионална и политическа.

"Искания за оставки ще има ежедневно по всякакви поводи. По ясно прокарвана политическа линия между политическо и професионално ръководство би била полезна. Вътрешният министър трябва да прокарва политики на реформи", каза Вучков пред Bulgaria ON AIR.

Вдигат заплатите в МВР

Той отбеляза, че след Нова година много сериозно ще се увеличи бюджетът във Вътрешното министерство - не по-малко от 600 млн. лв., защото са заложи увеличение на заплатите на всички служители.

"Въпросът е как ще бъде изразходван смислено този бюджет. Недопустимо е 7000 пенсионери да работят в МВР и да взимат и пенсия, и заплата. МВР постепенно и сигурно се превръща в малко подразделение на Националния осигурителен институт, звено "Пенсии". Това е груба организационна грешка. Ножът е опрял до кокала и ще трябва да се взимат тежки решения. Необходимо е да се променят съответните закони", подчерта Вучков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback