fallback

Емануил Йорданов: За 20 години държавата не купи техника за справяне с пожарите

"Не виждам проблем техниката да се предава в министерствата", каза бившият вътрешен министър

31.07.2024 | 20:56 Автор: Деси Николова

Причина за спор между вътрешния министър Калин Стоянов и президента Румен Радев стана купуването на противопожарни самолети и техника за МВР.

"Разумно е да се купи техника от държавата. Към кое министерство ще бъде начислена тя, е въпрос, който трябва да решат експертите. Има доводи, които са в полза на едното решение, има доводи в полза на другото", коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи Министерството на вътрешните работи не би имало какво да прави с тази техника извън времето, в което се случват пожари в страната, а именно няколкото месеца през лятото. Въпреки това, той не вижда проблем да се предават летателните средства между министерствата.

"Дори да кажем техниката да се закупи от МВР, вижда се че има периоди, в които не се използва и не е необходима, вижда се и че няма кадри, които да експлоатират техниката, тогава не виждам причина от едното министерство техниката да не бъде предадена на другото. Все пак сме една държава", категоричен бе Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вчера отново България пламна, като този път изгоряха над 20 000 декара горски масив в близост до Община Струмяни, област Благоевград.

"Тези пожари не горят от вчера, те горят от повече от 20 години. Минаха толкова години и аз не съм чул да е закупена каквато и да е летателна техника, която да може да се използва при гасене на пожари", настоя бившият вътрешен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback