Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Христов: Вървим към сигурни избори на 13 или 20 октомври

В 51-вия парламент ще бъде невъзможно да се състави правителство без ГЕРБ, заяви лидерът на СДС

31.07.2024 | 20:10 Редактор: Тодор Петров

Имало ли е заговор за сваляне на Рая Назарян от председателския пост в парламента?

"Не знам с какъв акъл се прави това нещо, при положение че сме преди избори и че имаме приемлив, диалогичен и добре стоящ председател в лицето на Рая Назарян. С какви мотиви? Тя беше достатъчно коректна да каже, че няма амбиции да става служебен министър-председател. Има разговори в парламента, но не можеш да кажеш "да, това е така", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов в "Денят ON AIR".

По думите му списъкът за избор на служебен премиер е доста съкратен, но не и по вина на ГЕРБ-СДС.

Според Христов има затопляне на отношенията между президента Румен Радев и ПП-ДБ: Виждаме търсене на съюзници между непримирими лагери. Има жужене в кошера. 

Как ще завърши разцеплението в ДПС

Лидерът на СДС не се ангажира с мнение пред Bulgaria ON AIR дали президентът Румен Радев има пръст в разцеплението при ДПС.

"Това е вътрешнополитически въпрос и те трябва да си го решат. Не е добре други политически формации да се месим. Партия, която се е разцепила, не е станала по-силна. Може би това ги чака, че няма да имат това влияние в обозримо бъдеще. В момента не разговаряме нито с едното, нито с другото ДПС", заяви Христов.

Успех на третия мандат за правителство или нови избори?

"Вървим към сигурни избори. Дали ще бъдат на 13 или 20 октомври, зависи от президента и кога ще приключи третия мандат със своята мисия. Той няма да бъде успешен. ИТН категорично и много набързо отказаха да подкрепят първия мандат. Ако стане такова правителство, ГЕРБ-СДС няма да участва", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. 

Според него разговорите в момента са стъпка към 51-вия парламент. "Дано там разумът надделее и първият да получи подкрепа. В навечерието на изборите разговорите са PR събития", смята Христов.

Той не изключва възможността да се стигне до 4-партийна управляваща коалиция, за да има страната ни редовно правителство. В 51-вия парламент ще бъде невъзможно да се състави правителство без ГЕРБ, категоричен е Христов.

Изборите в САЩ и съдебната реформа в България

"Надявам се Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ, защото имаме нужда от нормализация и обръщане на повече внимание на икономиката. В последните години джендър идеологията се налага благодарение на близките до демократическата партия. Надявам се на връщане към нормалността. Вероятно ще се търси решение за войната в Украйна", каза Румен Христов.

Той очаква съдебната реформа в страната ни да продължи, въпреки решението на Конституционния съд. Но изтъкна, че тя трябва да върви заедно с другите приоритети на държавата и да не бъде самоцел.

Гледайте целия разговор във видеото.