fallback

Анализатори: Конституционните промени орязаха крилата на Румен Радев

Президентът остана недоволен от решението на КС, посочиха Цветанка Андреева и Валерия Велева

31.07.2024 | 20:04 Автор: Деси Николова

На фона на преговорите на "Има такъв народ" (ИТН) за съставяне на правителство, Делян Пеевски днес загатна за хипотетичен преврат в парламента за свалянето на Рая Назарян, организиран от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съвместно с президента Румен Радев.

Има ли наистина опит за преврат?

"Дали е истина, или просто някой плете интриги, не знаем, но в политиката всичко е възможно. Един такъв сценарий изглежда реалистичен от гледна точка на заинтересованите страни, най-малкото защото биха се разместили пластовете в навечерието на новите предсрочни избори. Може би това би вдигнало градуса, но няма да е в полза на тези, които спрягат за поръчители", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на предаването "Денят ON AIR".

По нейни думи е възможно, в случай че такъв опит за преврат е истински, президентът да участва в него.

"Намесата на Радев в политическия живот е очевидна, особено в БСП. Там виждаме от години директната му намеса, кадруването, заиграването с някои партии, създаването на политически партии", каза още Андреева.

Президентът осъди решението на Конституционния съд

Днес президентът за пръв път коментира в негативен план решението на Конституционния съд, с което част от промените в Конституцията остават.

"Както вече е известно, това решение оставя така наречената къса листа за избор на служебни премиери и той самият се обърна към журналистите и каза "кажете ми кого да избера за служебен премиер". Президентът не е доволен за това, че са му ограничени правомощията. Той наистина няма кого друг да посочи за бъдещ служебен премиер, освен отново Главчев, а между него и Главчев отношенията не са окей. Рая Назарян вече каза, че ако тя бъде посочена, ще откаже", коментира журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи това ще доведе до затопляне на отношенията между Радев и ПП-ДБ.

"На парламентарно ниво някой трябва да проведе това негово желание някой друг да бъде посочен за премиер. Радев, колкото и да желае власт, конституционните промени, направени от Христо Иванов, му орязаха крилата", уточни Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback