Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Халачев: Когато не уважаваме закона, влизаме с двата крака в корупцията

"Държавата не е в леко положение", смята режисьорът

30.07.2024 | 20:58 Редактор: Деси Николова

В този сложен и драматичен момент политическият живот е оперетен. Държавата не е в леко положение. Това заяви режисьорът проф. Любомир Халачев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"Държава, която уважава своята култура, има допълнително много силен инструмент да влияе и върху хората. Влиянието върху хората чрез думите, това е култура. Ние се чудим защо непрекъснато се получава това в Народното събрание и никой от нашите анализатори не може да разбере. В повечето случаи политиците говорят едно, а разбират друго", коментира проф. Халачев пред Bulgaria ON AIR.

Корупцията като основа за ниска избирателна активност

По негови думи именно заради това хората не са съгласни с това, което виждат у депутатите и ниското гласуване на избори е в резултат от невидимата политическа корупция.

"Когато в един град хората са изпратили един човек като депутат и след това виждат, че той без да прави нищо особено, започва да забогатява, те казват "ясно е каква е работата, повече няма да гласуваме", а той нека да обяснява откъде е взел парите", посочи гостът.

Отхвърлените промени в Конституцията

Проф. Халачев коментира и промените в Конституцията, които бяха отменени от Конституционния съд. Той отбеляза, че депутатите са правили тези промени без да имат правото.

"Всички тези наши съграждани, депутати, юристи казаха "ние ще нарушим закона, защото искаме да направим нещо много добро". Това е най-страшният път към корупцията. Когато ние не уважаваме закона, ние влизаме в двата крака в корупцията", категоричен бе в позицията си събеседникът.

"Учудвам се понякога с каква лекота се нарушава законът. Той се нарушава и на битово ниво", изтъкна проф. Халачев.

Гледайте целия разговор във видеото.