Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Българинът гласува с краката си - милиони напуснаха страната

Трябва да се опита с 5% бариера за влизане в парламента, смята проф. Марин Русев

30.07.2024 | 20:34 Редактор: Тодор Петров

Каква е причината за пореден път да сме на прага на предсрочни парламентарни избори?

Експертът по политическа география и геополитика проф. Марин Русев е на мнение, че става въпрос за обществена умора, която дава тежки ефекти като ниска избирателна активност. 

"Един от проблемите 4-процентовата бариера. Една от функциите ѝ е да не допуска фрагментация в Народното събрание. В последните 15 години не дава такъв ефект. Трябва да се опита с 5%. Има страни, в които е 6-7%. Няма да може едно "Величие" да влиза толкова лесно и да се разпада пред очите ни. Класическите партии имат най-голяма полза", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според проф. Русев партиите на статуквото са пропуснали момента да се обединят, визирайки ГЕРБ, ДПС и БСП.

Основният проблем е липсата на лидерство

"Това лидерство е прекалено дълго в партии като ГЕРБ. Виждаме отказ за смяна в ДПС. Битката не би трябвало да бъде спечелена сега от опитите на Делян Пеевски бързо да промени партията. Трябва да опитат да сътрудничат на последния опит да се състави правителство. Същото важи за всички от "Величие". Може би съвсем ще изчезнат. 

В БСП видяхме оставка - резултат от напрежение и необходимост от промяна. Изпада в ситуация, в която трудно обяснява как иска да бъде припозната като проевропейска партия. Новите лидери трябва да поставят ново начало. В "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) има тих и скрит момент на опит за поправка с оттеглянето на Христо Иванов.

ГЕРБ е здрава партия и дори да свали резултата си, ще бъде с доста малък процент. Пиковият момент на "Възраждане" също е достигнат. Оказва се една от най-безсмислените партии в парламента в последните години - харчи народен вот, не иска да участва във властта и не може да употребява политики", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Русев българинът гласува с краката си и 2 млн. души отидоха на Запад, а само 20 хил. - на Изток

"Няма да намерим свят, в който всички да са доволни. Трябва да намерим разумния компромис за страната ни", завърши експертът по политическа география и геополитика.

Гледайте целия разговор във видеото.