fallback

Малко вероятно е сегашният парламент да излъчи нов Висш съдебен съвет

Трябва да настояваме производствата да бъдат доведени докрай, каза проф. Пламен Панайотов

30.07.2024 | 20:44 Автор: Беатрис Младжова

Според конституционните съдии обикновено Народно събрание не може да отменя правомощията на главния прокурор.

"Онова, което те направиха, беше да регламентират на равнище Конституция такова политическо влияние, тъй като на всички ни е известно, че беше предвидено в прокурорския съвет да има мнозинство излъчената квота от българския парламент. При това излъчена с мнозинство от 160 народни представители, което предполагаше допълнителни политически пазарлъци с оглед заемането на тези места", заяви преподавателят по наказателно право в Софийския университет и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в "Денят ON AIR".

По негови думи е по-логично едва при сформирането на новия парламент да се постави въпросът за нов Висш съдебен съвет.

"Много малко вероятно е в настоящия си състав парламентът са съумее да излъчи нов Висш съдебен съвет. Този въпрос стои и за редица други държавни органи, които имат регулаторни функции в различни сфери на живота в България. Далеч преди да стане ясен законопроектът за промени в Конституцията, съм обръщал внимание, че ако трябва да се подобри качеството на правораздаването, не може да стане само през разпределение на властта в излъчването на едни или други органи в съдебната власт", коментира проф. Панайотов пред Bulgaria ON AIR. 

Външният натиск върху съдебната система

Според бившия вицепремиер обществото трябва да е наясно какво се случва в съдебната власт.

"Ако някой си мисли, че би могъл да се гарантира през едни или други кадрови промени в органите на съдебната власт завинаги, това е дълбоко погрешна теза. Рано или късно политическата власт отива в други ръце и това, което е направено, обикновено се изсипва върху неговия гръб. Българското общество трябва да настоява тези разследвания да бъдат разследвани докрай и да ни се каже има ли достатъчно доказателства за една или друга теза, а не ние да гадаем какво е положението в едно или друго производство", настоя гостът. 

Трябва да настояваме да сме наясно с важни съдебни производства, категоричен е проф. Панайотов.

"Каквито и реформи в законодателството да бъдат осъществени, ако зад тях не застанат хора, които са добри професионалисти и имат базовата почтеност, моралните устои да правораздават онова, което е записано в закона, няма как да постигнем положителни резултати. Въпросът е ние да имаме ясна позиция по онова, което е в ход с тези наказателни производства и да настояваме тези производства да бъдат доведени докрай", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback