fallback

Анализатори: ИТН ще задържи мандата, за да натрупа подкрепа на по-късни избори

И с третият мандат няма шанс за правителство, смятат доц. Милен Любенов и доц. Светослав Живков

30.07.2024 | 20:21 Автор: Деси Николова

"Има такъв народ" (ИТН) започна преговори с политическите партии и независимите депутати за съставяне на правителство. Разговорите обаче стартираха накриво. Преди да са говорили с тях, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят мандата, а ПП-ДБ изразиха скептицизъм в реализирането му.

Има ли шанс ИТН за реализиране на мандата?

"Не мисля, че има шанс с третия мандат, след като първите два опита бяха неуспешни. Беше ясно още след първия мандат, че вървим към предсрочни избори през октомври. Това са разговори, които по-скоро ще бъдат използвани в контекста на предстоящата предизборна кампания с оглед на позиционирането на партиите в нея, отколкото на търсене на някакъв позитивен резултат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

"След заявката на ГЕРБ и онова, което остана от ДПС около Пеевски, че те категорично няма да подкрепят този трети мандат, самото връчване и задържането на този мандат има своя смисъл. В чисто държавен план е много важно кога ще са тези избори, защото ако те са октомври е едно, а има риск и да са по-рано. Добре е ИТН да позадържи за известно време мандата. Това ще бъде политическо отговорното поведение, а не на последно място самата формация има и чисто партийни интереси", коментира политическият анализатор доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ИТН е претърпяла известни електорални щети от неспособността да формира кабинет преди няколко години.

"Едно задържане и едни преговори, които ще имат своето значение относно бъдещите конфигурации в бъдещото 51-во Народно събрание ще помогне на ИТН да натрупа допълнителен електорален ресурс", допълни доц. Живков.

Антисистемни партии и антисистемен вот

И двамата коментатори обърнаха внимание и на нарастващия антисистемен вот и на антисистемните партии.

"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава", смята доц. Живков.

"Проблемът е в системните партии, защото всички очакват от тях да сформират устойчиво правителство, а те не могат да се справят с тази задача. Това е една партийна система, в която определени антисистемни играчи с по-радикално говорене опитват да се възползват от тази създала се ситуация на нестабилност. Самата нестабилност я провокират системните играчи. Трудно ще видим стабилизация на партийната система, няма как тя да е стабилна, след като участниците в нея са нестабилни", категоричен бе доц. Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback