Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Александър Томов: Ограничаването на правата на президента беше грешка

"Догодина ще бъде тежко за хората", каза представителят на "Българска социалдемокрация - Евролевица"

29.07.2024 | 21:28 Редактор: Беатрис Младжова

На югоизток от нас става нещо страшно. Вчерашните изявления на Ердоган бяха посрещнати войнствено от Израел. Атаката срещу "Хизбула" беше посрещната с директни заплахи от иранците. В такъв момент страната има нужда от консолидация. Процесът на разпадане е много дълъг. Само в последните 4 години имаме 15-16 регистрирани нови партии. Генерално пред страната стои проблемът за замяна на политиката на разпадане с политика на протегнатата ръка. Това заяви проф. Александър Томов от "Българска социалдемокрация - Евролевица" в "Денят ON AIR".

Според него трябва да се използва и малкото останало време за появата на нови играчи във властта.

"И в ляво, и в центъра, и в дясно стои въпросът за много сериозни опити за интеграция. Очаквам както алианси, така и поява на нови субекти, но не на основата на отделни лидерски амбиции, а на основата на координация. Много е малко времето, имаме само месец да се подготви нещо, но то трябва да се използва. Очаквам до седмица да почнат да се появяват такива неща", допълни проф. Томов пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите във властта

По негови думи проблемът е, че при ниска легитимност властта се разпада.

"Коя партия е стабилна в момента? ДПС е във война, БСП е във война. "Продължаваме Промяната-Демократична България" очевидно има тежки проблеми. Къде отиваме ние като държава, като страна? Президентът също трябва да направи много сериозни изводи от това, което се случва. Той трябва да намери начини чрез разговори и консултации. Хора, нямащи нищо общо с нашия политически живот, почнаха да формират първо една партия, после още партии. Това не може да продължава", коментира гостът.

В момента имаме тежки проблеми в 4-5 сектора, смята проф. Томов.

"Ограничаването на правата на президента беше грешка и остава грешка. Фигурата на президента е обвързана с всички три власти. Повече експерти в момента са нужни.  В 4-5 сектора сме на ръба и това може да доведе хората до много тежки проблеми. Догодина ще бъде тежко за хората - ще има високи цени на тока, ще има изпитания. Хората изчакват, защото не знаят властта накъде ще тръгне. Могат да се случат непоправими неща, ако се направят грешки", посочи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.