Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Има ли връзка между третия мандат и съдебните казуси на Нинова?

"Ние не сме пред юридически колапс", заяви Калоян Паргов

29.07.2024 | 20:56 Редактор: Деси Николова

Президентът връчи третия мандат за съставяне правителство на "Има такъв народ". Възможно ли е това да е заради съдебните битки на Корнелия Нинова?

"Ние не сме пред юридически колапс. Възможно е, все пак това е мандат за управление на държавата и когато попадне в ръцете на една партия, която има вътрешни неуредици, това повлиява и на цялата държава. Това сме го виждали неведнъж", коментира председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов в студиото на "Денят ON AIR".

Обединението на левите 

Миналата седмица стана ясно, че обединението на левите партии в България е факт.

"То започна с една среща на 16 леви партии. Тя мина доста въодушевено, с доста надежда и оптимизъм. Подписа се една обща декларация, призив към обществеността, качиха се на следващия ден всички на Бузлуджа. Всички от по-познатите лица направиха отстъпка и пуснаха нови лица, които се качиха на трибуната. На нея преобладаваха млади хора", каза Паргов пред Bulgaria ON AIR.

В очакване на заседанието на Националния съвет

Това, което предстои пред новото ляво обединение, е заседание на Националния им съвет.

"Каквато и нова коалиция да се прави, тя трябва да мине през Националния съвет. В момента сме в хипотеза на трети мандат и това е на дневен ред. Съветът ще заседава и във връзка с развитието на третия мандат, затова се изчаква то", допълни гостът.

По негови думи БСП чака покана за разговори от ИТН, с които да бъдат обсъдени общи приоритети и отново подчерта, че едно такова бъдещо правителство трябва да бъде експертно.

Гледайте целия разговор във видеото.