Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Близнашки: КС застана на правилната страна и решението е историческо

"Сглобката беше творение на външния натиск", каза преподавателят по конституционно право

29.07.2024 | 20:32 Редактор: Искра Ангелова

Конституционният съд отмени почти изцяло започналата през шестата поправка на основния закон поредна реформа на съдебната система.

"Бях предсказал, че ако се стигне до Конституционния съд - всички тези текстове за промени, които се отнасят до съдебната власт, ще паднат. Но едно е да водиш идеологическа битка и да поддържаш фронта, съвсем друго е да чакаш решение от КС. Там винаги могат да настъпят изненади, натискът е огромен и върху политическите среди, и върху КС", каза преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му натискът е вървял през цялото време.

"Историческо решение"

"Сглобката беше творение на външния натиск. Това, което се случва с нашата Конституция, е, че тя става жертва на украинската война. Слава Богу, разбра се за какво става въпрос и КС застана на правилната позиция. В крайна сметка това е и неговата функция - да бъде пазител на Конституцията", добави проф. Близнашки за Bulgaria ON AIR.

Според него това е историческо решение.

"Що се отнася до другата страна - Христо Иванов и неговите приятели, това е грандиозен провал, от който те няма да се възстановят скоро. Съдбоносното решение е свързано със съдебната власт. Това е голямото постижение. А що се отнася до служебното правителство - президентът Румен Радев в тази ситуация се държа изключително егоистично, той не оспори съдебната реформа", коментира още гостът.

Христо Иванов и съдебната реформа

Той е на мнение, че в президентството няма грамотни юристи.

"Промените в Чл. 99 бяха напълно безсмислени. Начинът, по който бяха направени, показаха пълната некомпетентност на Христо Иванов и неговия приятелски кръг, защото самият той не е способен да произведе никаква самостоятелна идея. Има много скрити играчи, които искат да видят разбити съдебната система", категоричен е проф. Георги Близнашки.

Той допълни, че съдебната власт трябва да бъде извадена от политиката.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа