Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кметът на Елин Пелин: Цялото поле е осеяно с пиратки и тепърва ще описваме щетите

Някои се опитаха да се възползват от трагедията, отбеляза Ивайло Симеонов

29.07.2024 | 20:10 Редактор: Деси Николова

Трийсет къщи имат щети след взривовете край Елин Пелин.

"Все още не можем да кажем крайната цифра на къщите и сумата на щетите. Това, което правим в момента, е оглед на всички къщи. Има места, на които не можем да влезем по различни причини - хората са на работа или не са на място. Надявам се до края на седмицата това да бъде завършено като огледи и след това да започне да се оценява по референтните стойности", каза кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Някои се опитаха да се възползват от трагедията

Той поясни, че основно става въпрос за счупени прозорци, дограми, керемиди и мазилки.

"Няма как да подминем факта, че имаше и някои опити да се впишат стари щети. Някои хора искаха вследствие на тази трагедия и извънредна ситуация да си направи ремонт на къщата, което ние няма да позволим", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Пиратки покриват цялото поле

Кметът на общината отново обърна внимание на разпилелите се пиратки и пиротехника в близост до складовете и апелира хората, които ги видят, да не ги пипат, а да се обадят на 112.

"Към момента цялото поле е осеяно с фойерверки, пиратки и други неща, които могат да се възпламенят. Днес направихме табели, с които да уведомим гражданите да не ги пипат, да не ги докосват. Военните информираха, че ще има формирование, което ще се отзове на място и ще започнат събирането на тези разхвърляни пиратки и бомбички", уточни Симеонов.

Работата на институциите

По негови думи в справянето със ситуацията институциите са работили изключително професионално, но посочи като проблемно включването на системата BG-ALERT.

"Вторият SMS, който беше подаден от системата, създаде един хаос, който ние не можехме да контролираме и се получи така, че нито хората се евакуираха, нито ние знаехме как да процедираме", коментира кметът на община Елин Пелин.

Гледайте целия разговор във видеото.