Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Психолог: Депутатите и министрите са като ловджийски кучета, а плячката е държавата

"В момента, в който те откъснат част от снагата ѝ, си я присвояват", заяви д-р Любомир Канов

26.07.2024 | 21:01 Редактор: Толя Стоянова

Всеки човек, който получи власт, от депутат до министър, счита, че той притежава държавата и той е държавата. Те приличат на ловджийски кучета, плячката е държавата. В момента, в който те откъснат част от снагата ѝ, си я присвояват и престават да чувстват отговорност. Това подчерта психологът д-р Любомир Канов в предаването "Денят ON AIR".

На въпрос ще разбърка ли картите решението на Конституционния съд за това, че част от съдебната реформа противоречи на Конституцията, д-р Канов отговори, че поначало КС е институт, който е много недобре обмислен.

Какво ще последва след решението на Конституционния съд?

"Той би трябвало до служи като коректив на НС. Всичко се разбива в стената на Великото Народно събрание. В тази ситуация всички губят. Крайният резултат е, че всички са се самоизиграли в безплодна игра на законодателство и преструвки, че има желание за независима правна система, която да осигури справедливост в България", добави психологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му КС е непроверяем и неконтролируем - не носи отговорност пред нищо.

"В него може да влезе партиен функционер и да правосъдничи. Внезапно слагат червени тоги и се преобразяват магически. Това е илюзия за лековерни", каза още д-р Канов.

Според него парламентът е обречен на разпускане.

"Това означава нови избори и каша, която ще доведе народа до пълно недоверие. Безсрамно е отново да поискаш от хората доверие, знаейки какви си ги вършил досега", посочи психологът.

Д-р Канов смята, че резултатът от изборите в САЩ няма да се отрази в България. На мнение е, че е по-вероятно да спечели Доналд Тръмп.

Гледайте целия разговор във видеото.