fallback

Ива Митева: Бойко Борисов ги надигра и съдебната реформа се върна в изходна позиция

Това решение на КС не ни дава повече надежда, посочи бившият председател на Народното събрание

26.07.2024 | 20:13 Автор: Тодор Петров

Конституционният съд (КС) излезе с така чаканото си решение и отмени съдебната реформа.

"Очаквано, гледайки как се разпределят гласовете в КС, гледайки и времето, за което КС се произнесе. Шест на шест гласа значи, че има отхвърляне на искането, което е опасно и не трябва да продължава повече. Въпросът не може да бъде пререшаван. Напоследък по тежки дела виждаме това 6 на 6 гласа. Няма на кого да се сърдим към днешна дата", коментира бившият председател на Народното събрание Ива Митева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ не би трябвало Конституционният съд да е политизиран, а в него трябва да присъстват хора с висок морал и професионалисти, които да пазят Конституцията.

"През 2015 г. съдебната реформа, отново изменение на Конституцията, Христо Иванов напусна коалицията, когато не се прие предложението му Висшият съдебен съвет (ВСС) да стане от 5 на 4 години срок. Второто беше при избора на прокурорската квота превес да има тази от Народното събрание. Сега се прави същата грешка. Борисов ги надигра и получи това, което иска. Съдебната реформа се върна в изходна позиция", направи аналог Митева пред Bulgaria ON AIR. 

Трябва ли Главчев да бъде преназначен като служебен премиер?

"Може би да, защото това е нова въртележка. Отново трябва да се стигне до назначаване на министър-председател. Тук проблемът е кой ще бъде служебният министър-председател. Остана само управителят на Сметната палата", посочи бившият шеф на НС. 

Според Митева, ако Конституцията е правена със сърце, трябваше да се променя с разум и търпение. "Такива не видяхме. Видяхме желание да се направят промените, защото сме ги обещали", подчерта тя.

"Като че ли дадоха урок на "Промяната", което ни обезкуражава всички. Всички жадуваме независима съдебна система. Това решение днес не ни дава повече надежда. Нека се замислим за направеното до този момент и изградим мост между всички в Народното събрание. Да не си създаваме образа на вечния враг, да започнем наистина да правим реформи", отправи апел Ива Митева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback