fallback

Иван Анчев за взрива край Елин Пелин: Да не се неглижира хипотезата за саботаж

Една вражеска държава на България има полза от дестабилизация, смята експертът по сигурност

26.07.2024 | 20:19 Автор: Толя Стоянова

Щом складът е построен на това място и има съответните разрешителни, нормативната база е спазена. Нe става въпрос за нелегално хранилище на взривоопасни вещества. Това заяви експертът по сигурност Иван Анчев в предаването "Денят ON AIR" по повод взрива в склада за фойерверки край Елин Пелин.

Той е на мнение, че разследващите не трябва да неглижират хипотезата за саботаж и умишлено действие.

Замесена ли е Русия във взрива край Елин Пелин?

"България е страна от един конфликт, имаме редица зложелатели на североизток от нас. Визирам Руската федерация, за която е доказано, че стои зад предишни взривове в български военни заводи. Твърде вероятно е да става въпрос и за човешка грешка или за небрежност. Възможно е да става въпрос за грешка в процедурите. Трябва да се направят редица експертизи. Трябва да се види кой има полза от това нещо. Ако потенциален частен извършител има полза, то ще излезе. Една вражеска държава на България има полза от дестабилизация", посочи Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Кой осъществява контрол върху складовете?

Гостът поясни, че контролът върху склада се осъществява от служба в МВР - "Контрол над общоопасните средства" (КОС). Анчев обясни, че тя има за задача при такъв тип взривоопасни вещества да осъществява контрола от производството през съхранението до реализацията.

"Министърът трябваше да знае в склада какви общоопасни средства има. Огнеборците, когато отидат и влязат в огъня, трябва да знаят какво да хвърлят", добави експертът. 

"Има една формула, която е доста зловеща - процентът на изгаряне плюс годините не трябва да надвишава 100. Ако надвишава, шансовете са минимални", смята Анчев.

Той подчерта, че правила за безопасност са "писани с кръв" и трябва да се спазват, за да няма инциденти.

"Не може да купуваш 460 автомобила за 40 млн. лв., а в същото време да не си купил два джоба за пожарогасене. Това е недопустимо. "Пожарна и аварийна безопасност" е отлично звено, просто трябва да бъде още по-добре снабдено, а не да купуваме луксозни автомобили", призова Анчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback