fallback

Кметът на Елин Пелин: Все още има хора в неизвестност

"Температурите в обекта са над 1000 градуса", каза Ивайло Симеонов

26.07.2024 | 20:04 Автор: Деси Николова

В момента ситуацията е спокойна. Хората се прибраха в домовете си. Все още обаче има хора в неизвестност. Това заяви кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов в ефира на "Денят ON AIR" ден след взривовете в складовете за фойерверки в района.

"Няма вече облак. Лабораторията, която беше налична от София и другата, от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), вече не са на терен, защото няма голям облак, всичко е в нормите в качеството на въздуха. Това, което направихме, е да направим оглед на първия и втория ред къщи, има само напукани прозорци и то на стари къщи. Страха у хората все още го има, но вярвам, че след тази нощ нещата ще се нормализират и от утре да няма дори остатъчни взривове, за да могат да влязат специалистите на терен", каза Симеонов за Bulgaria ON AIR.

Двама души все още са в неизвестност

Той поясни, че няма официална информация за хората, които са в неизвестност и се предполага, че са в сградата. Експерти обаче предвиждат фатален край за тези лица. 

Министерството на вътрешните работи (МВР) е правило няколко опита да влезе вътре в склада, но температурите в обекта са над 1000 градуса.

"Чака се компетентно решение кога точно ще може да се влезе, за да се търсят евентуално телата и да започне да се разследва ситуацията как се е предизвикал този инцидент", уточни кметът на Елин Пелин.

Какво е съдържанието на складовете?

"Този обект е от клас А, той е на по-специален режим, тъй като е много високо изискването и стандартите, които трябва да покрият. Те не касаят въобще общината. Не го казвам за да бягам от отговорност, а защото там са много по-принципни и строги правилата. Там дори разрешителното за строеж се издава от Дирекцията за национален строителен контрол, а не от общината, разрешителните се издават от МВР. Ние не сме в юрисдикцията си да бъдем на такъв тип проверки", поясни Ивайло Симеонов.

По повод появилите се в социалните мрежи теории, че в складовете всъщност е имало и военни боеприпаси, кметът подчерта: "Тук говорим за пиротехника".

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback