fallback

Юрист: Решението на КС за промените в Конституцията може да отвори Кутията на Пандора

Важни ще бъдат мотивите, които ще станат ясни по-късно, заяви Емил Георгиев

25.07.2024 | 21:31 Автор: Елеонора Танева

"Утре Конституционният съд ще обяви решението си по оспорването на измененията в Конституцията - ще видим диспозитива на решението - обявява за противоконституционно или отхвърля. А до няколко ди ще видим мотивите", заяви адвокат Емил Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че 15-дневен е срокът за публикуване в Държавен вестник на решението и мотивите.

"Въпросът е да не са написани предварително и да гледаме театър. Десислава Атанасова, ако участва във вземането на решение, трябва да гласува "за" или "против", не може "въздържал се", уточни юристът.

Разпределение на гласовете в КС

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът заяви, че решенията на Конституционния съд се приемат с мнозинство, като това са минимум 7 от 12 гласа. А ако гласовете са 6 на 6, оспорваното решение остава без промяна.

Адвокат Емил Георгиев коментира, че промените в Конституцията са били с цел да се засили независимостта на съда, след като досега "политическа квота е била мачкащата във Висшия съдебен съвет (ВСС)". 

"Ако КС сложи кръст на реформата, ще я опраска съвсем, ще каже на онези, които очакват независим съд - "сори, няма такова нещо за вас, ще имате политизиран съд", защото органът, който решава кой напредва в съдебната власт е силно политизиран", каза още юристът от "Правосъдие за всеки".

Гостът допълни, че ако КС отсъди в полза на Велико народно събрание, трябва да се има предвид, че веднъж свикано, то "може да промени абсолютно всичко". Затова по думите му трябва да се помисли дали да се отвори "Кутията на Пандора". 

Гледайте целя разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback