Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Драганов: Туристите не се интересуват колко партии има и как са се разцепили

"От началото на 2024 г. се движим с над 19% ръст спрямо 2019 г.", каза той

25.07.2024 | 21:08 Редактор: Вяра Димова

Хотелиери и ресторантьори подготвят протести заради цената на тока.

"Днес е имало заседание. Надявам се да има решение - ще се получи тази компенсация, която действаше доскоро и стабилизира бизнеса", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма в "Денят ON AIR".

Токът, който произвежда страната ни, се продава на много висока цена, уточни той. 

"Тази година имаме едно разширяване на сезона. Излизаме от пандемичните години. Сключихме добри договори с различни страни. В същото време туризмът тръгна с интензивни пътувания. Туризмът работи с голям хоризонт. Случващото се през 2024 г. е договорено две години назад. От началото на годината се движим с над 19% ръст спрямо предпандемичната 2019 г.", съобщи доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Нарастват пътуванията на българите у нас и в чужбина

"Може би ще стигнат до 25 млн. пътувания. Пътуванията на българите в чужбина също се увеличават, може би ще достигнат до 9 млн. Много българи пътуват многократно в чужбина. Нито един турист не знае колко партии има в България и по какъв начин са се разцепили. В държавата има и разумни хора. Сезонът ще бъде много добър", изрази очакванията си доц. Драганов.

По думите му България е конкурентоспособна на другите страни.

"Единствената разлика между България и Гърция е, че нямаме КПП-та на магистрала "Тракия", смята доц. Драганов.

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че пострадалите хора от пожарите ще бъдат настанени и в хотели. 

"Който иска, може да използва тази форма на организация. Голямата част от хората искат да си останат при стоката, искат да си възстановяват къщите. Не става въпрос за огромен брой къщи. Не всички хотелиери са получили парите си по украинската програма поради различни причини", информира той.

Гледайте целия разговор във видеото.