Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Борислав Гуцанов: България се нуждае от силна лява партия

"Не е нормално държавата да ходи за седми път на избори", заяви председателят на ПГ на "БСП за България"

25.07.2024 | 20:56 Редактор: Деси Николова

Очакваме президентът Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Все още не е ясно кой ще получи папката, но няколко партии вече започнаха да обсъждат какво ще правят с нея, ако тя бъде подадена в техните ръце.

"Президентът е този, който трябва да вземе разумното решение и съм сигурен, че той ще го направи. Едната от възможностите е да бъде връчен на нас - на БСП. Ако това се случи, ще подходим по-възможно най-държавническия начин", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи третият мандат за съставяне на кабинет е по-различен от предишните два.

"Те се връчват на кандидат за министър-председател, докато третият мандат се дава на политическата партия, защото законодателят, когато е приемал Конституцията, е предвидил, че щом първите два са неуспешни, то третият трябва да има друга платформа. Той е тип кризисен и затова трябва да се води разговор с всяка една от политическите партии", каза Гуцанов за Bulgaria ON AIR.

По-добре редовно правителство, отколкото нови избори

Депутатът от БСП подчерта, че България има нужда от правителство и не е нормално държавата да ходи за седми път на избори.

"Този кабинет не трябва да бъде политически, а трябва да бъде експертен кабинет на националното спасение, на националното съгласие и дано има такъв тип мислене и диалог, който трябва да бъде проведен", отбеляза гостът.

Според него БСП трябва да си върне изгубения електорат и да се върне силата в лявото.

"България се нуждае от силна лява партия", категоричен бе Гуцанов.

Гледайте видеото с целия разговор.