Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Тошко Йорданов: ИТН ще подходи отговорно към третия мандат

"Ще разговаряме с всички и ще търсим широка подкрепа", каза депутатът

25.07.2024 | 20:48 Редактор: Вяра Димова

Ако третият мандат дойде при нас, ще се опитаме отговорно да го реализираме. Президентът Румен Радев трябва да реши. Ние предпочитаме да подходим отговорно. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов в "Денят ON AIR".

По думите му ИТН ще направи процеса прозрачен, така че хората да си направят изводите сами.

"Ние ще разговаряме с всички и ще търсим широка подкрепа. Страната е и в политическа, и в социална, и в икономическа криза. За да започне да излиза, трябва да има редовно правителство, по възможност подкрепено от повече партии. Програмата ще има по-голяма легитимация", каза Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Подкрепата за един кабинет трябва да дойде от депутатите вътре, коментира той.

Декларацията на "Продължаваме промяната - Демократична България"

"И там могат да се сложат изпълними срокове. Омбудсманът може да се избере за 3 месеца, примерно. Правят го, за да не се случи нещо, а не за да се случи, за да прикрият изключителната си немощ", посочи Йорданов.

Конституционният съд решава утре ще отпаднат ли промените в основния закон, с които беше отнето правото на президента Румен Радев да избира състава на служебните кабинети.

"Съставът на Конституционния съд е вече тежко политически. Вътре има две ярки политически личности - г-жа Десислава Атанасова и съдия Борислав Белазелков", уточни Йорданов.

Как ще почиват депутатите?

"Ние с БСП предложихме през август да работим. Днес го направихме като предложение за решение и го входирахме в деловодството, за да се гласува в зала. Останалите политически партии видимо нямат морал и не им пука, че ще отидат на почивка, че за месец и половина нищо не свършихме. Вече имаме сформирани комисии и в момента можем да работим наистина, да направим определени законодателни промени, за които всички твърдят, че са наложителни, но парламентът решава да не работи", обобщи Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.