Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Асен Агов: Камала Харис е по-изгодна от Доналд Тръмп и за България, и за САЩ

Премоделирана е възможността на Русия да се меси в изборите, смята журналистът

24.07.2024 | 21:10 Редактор: Толя Стоянова

Във външната политика Камала Харис е по-изгодна за ЕС и за България. Доналд Тръмп обяви, че за един ден ще сложи край на войната. Аз не виждам как ще се случи това. Показа смирение, след това се върна към риториката си да обижда. Борис Джонсън е човек, на когото трудно може да се вярва. Британците продължават да страдат от Brexit. И Европа страда, и ние страдаме. Ако Борис Джонсън е атакуващата фигура за отношенията с Тръмп, не ни чака нищо добро. Това каза журналистът Асен Агов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му атмосферата на изборите в Америка се е променила рязко - след като Байдън се оттегли, изведнъж се появи наплив от подкрепа за Камала Харис. Агов цитира пред Bulgaria ON AIR проучване, според което Камала Харис вече води с 2%.

Възможно ли е Русия да се намеси в изборите в САЩ?

"Скептичен съм към конспиративните теории. Америка е с толкова укрепени институции. Системата ѝ за сигурност работи отлично. Премоделирана е възможността на Русия да се меси в изборите. Русия е много по-слаба в момента, отколкото се опитват да създадат илюзия в Кремъл", заяви Агов.

Той посочи, че Китай продължава да поддържа усилията на Русия във войната с Украйна, но не се знае докога ще може да удържи, тъй като ако бъдат наложени още санкции, Китай ще пострада заради отношенията си с руснаците.

С какво Камала Харис превъзхожда Тръмп?

Журналистът е на мнение, че Камала Харис е по-добрият вариант и за Америка. Според него тя има няколко качества, които са неоспорими - първо е жена и второ - има азиатски и афроамерикански корени. Получава и активна подкрепа от звездите в Холивуд.

На въпрос доколко изборите в Щатите ще повлияят у нас, Агов отговори, че за България е важно защитата на НАТО да продължи.

"Тя е от наш жизнен интерес. Войната трябва да приключи час по-скоро, но не може да приключи без да се зачита волята на украинците. Чака ни кампания, от която зависят нашите съюзнически отношения с Америка и те трябва да се развият по начина, по който получиха развитие при Байдън", уточни Агов.

Гледайте целия разговор във видеото.