fallback

Доц. Георги Костов: Демотивиращо е да няма наказани подпалвачи

Тази година имаме над 85 000 декара изгорели гори, каза бившият зам.-министър на земеделието

24.07.2024 | 20:56 Автор: Беатрис Младжова

"Пожарникарите в Гърция гасят само от въздуха. Теренът е много труднодостъпен. В момента берем плодовете на Студената война. Теренът е бил опасан с мини, те не са премахнати. И туристически обекти има наблизо, как са обезопасени? Всички тези въпроси трябва да се решават след като се премине през кризата. След това има много неща за подобряване и за анализи", заяви бившият зам.-министър на земеделието доц. Георги Костов в "Денят ON AIR".

По негови думи превенцията е нещо много по-евтино отколкото борбата и възстановяването от бедствия и пожари.

"След 3-4 месеца, когато мине пожароопасният сезон най-вероятно темата ще се забрави и отново ще се повдигне догодина по същото време. Тази липса на последователност както в медийното представяне, така и в дейността на институциите, е една от причините ние да се спъваме в един и същи камък всяка година. Интегрираното управление е една превенция и подготовка при пожар и възстановяване. При гасенето на пожара горе-долу има интеграция. Обаче при превенцията има ангажименти на почти всички ведомства и там всяко едно ведомство има своите задължения за превенция. Там имат бюджет, но той се харчи индивидуално, там няма интеграция", допълни доц. Костов пред Bulgaria ON AIR.

Няма наказание за подпалвачите

Според него подобряване на превенцията е невъзможно без включване на местната общност.

"За последните няколко пожара се знае кои са извършителите, но те дори не са задържани и няма наложени наказания, няма осъдени за тази дейност. Това е страшно демотивиращо за каквато и да е превенция и каквито и да е било усилия. Не може цяла година някой да ходи да си изхвърля боклуците в гората и после тези стъклени бутилки и други да предизвикат пожар и да няма отговорност за това", коментира гостът.

Някой не си върши работата и трябва да има контрол, категоричен е доц. Костов.

"Пожарникарите нямат достатъчно права да санкционират при неизпълнение на ангажиментите на отделните ведомства. Ние виждаме, че пътят е зараснал от сухи треви и си хвърляме фаса. Проблемът е, че пожарникарите имат някакви правомощия, но не могат да бъдат навсякъде да осъществяват този контрол. Той трябва да се осъществява от местните власти и от всички нас. Тази година имаме над 85 000 декара изгорели гори, иначе над 200 000 засегнати площи", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback