fallback

Пламен Абровски: Хората на терен нямат с какво да гасят пожарите

Човешка грешка в повечето случаи е причината за пожарите, убеден е адвокатът по земеделско право

23.07.2024 | 20:10 Автор: Елеонора Танева

Повече от седмица след началото на огненото бедствие в страната, ситуацията с пожарите е овладяна. 

"В голямата си част пожарите са заради човешка грешка - започва да коси, удря на камък и тръгват искри. Втората причина - хвърлена бутилка в ливада - при такава горещина, при напичане се превръща в лупа, пали пожар и всичко тръгва. Тук някъде може да има и умишлен пожар, но за мен в 99% става въпрос за човешка грешка или намарливост", коментира адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е прекалено конспиративно и грозно пожарите да са били умишлени посочи, че циклично вяска година се говори първо за  наводнения, после за градушки и горски пожари.

Техника за гасене не е купувана с години

"Хора има, техника няма. В огромната си част пожарите започват в горски територии. За горските територии отговарят държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Питайте министъра кога са купувани водоноски, с които в пресечен терен да може да се гаси пожар - повече от 8-9 г.", заяви Абровски.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че първите хора, които отиват на терен при горски пожар са горските служители. Ако не успеят да овладеят пламъците, се намесват  от "Гражданска защита", "Пожарна безопасност", военните.

"Пожарът като дойде до ръба на селото, когато видиш 20 м огнена стена, как ще я спреш? Обикновено тези населени места граничат с гора. Горските служители правят всичко възможно, но няма техника. Една водоноска е пикап с един тон вода, не е много вода, но може да стигне в подходящия момент на подходящото място", даде пример адвокатът по земеделско право. 

Помощ по по 25 000 лв. "на калпак"

Той коментира  и варианта за компенсация от ЕС на земеделските производители.

"Това е индивидуален де минимис - идвам и на вас давам 25 000, защото сте пострадал. Те са за 3 г., ако предните 2 г. сте взимали де минимис, той се калкулира в тази сума, ако не сте взели и догодина дойде пожар, няма да може да вземете тогава", уточни юристът.

Основният проблем според него е липсата на дългосрочна визия за превенция на пожари, наводнения, градушки. 

"Ние не можем да сме евтини на брашното, скъпи на триците. Ситуацията в момента е продукт на липсата на мисъл от много време насам. Важни са им краткосрочните мерки - за трактори и напояване", каза Пламен Абровски.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback