Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Филип Гунев: Трябват ни поне 3-4 хеликоптера, други страни работят с частни фирми

"Това, на което България разчита, е европейският механизъм за реакция", каза бившият зам.-вътрешен министър

22.07.2024 | 21:00 Редактор: Беатрис Младжова

Трябват много хеликоптери, за да може винаги да имаш и то не един, а няколко. В други страни имат договори с частни фирми, за да извършват този тип помощ на пожарната. Европейските фондове не само по линия на хеликоптерите, а по всичко, те едва сега започнаха преди месеци да се усвояват. Може би има забавяне заради политическите кризи, но ако трябва да бъдем честни - такъв тип оборудване отнема повече от година, едва ли щяха да бъдат доставени до този момент. Това заяви бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев в "Денят ON AIR".

По негови думи трябва да имаме на разположение повече хеликоптери, защото те непрекъснато влизат в поддръжка.

"От близо 10 години се заложи в европейски фондове да има 1 хеликоптер. Трябва да имаш поне 3-4 хеликоптера. Трябва да имаш по-голяма инвестиция, която никое правителство, нито Европейската комисия не се наема да прави. Това, на което България разчита, е европейският механизъм за реакция. В момента пожари има в цяла Южна Европа, кой когато може - помага, но все пак дойде помощ от Европа", допълни Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Мерките за борба с корупцията са крайно недостатъчни

Според бившия зам.-вътрешен министър предложението на "Продължаваме Промяната-Демократична България" не съдържа ефективни промени, които биха оказали влияние върху системата.

"Тази декларация, която бяха призовани да подпишат депутатите, показва някакво безсилие и липса на визия от страна на ПП-ДБ за това как да се бори корупцията. Единственото, което имаше реално на масата, беше законът за съдебната власт, но извън това нямаше нищо друго. Прилагане на една европейска директива за изпращане на сигнали, която има минимален ефект върху реалната корупция в България", коментира гостът.

От ПП-ДБ не са запознати, че част от тези закони вече съществуват, категоричен е Гунев.

"Те предлагат да се въведат тестове за интегритет и детектор на лъжата. Този тест за интегритет съществува в МВР вече 10 години. Законово беше направена такава промяна още 2015-2016 г. Това изисква време, изисква хора. Толкова път трябва да се извърви ти да приемеш подзаконови нормативни актове, да дадеш бюджет, да започнат тези неща да се прилагат истински, че е наивно да се каже, че за 3 месеца ще приемем нещо. Първо трябва да има едно стабилно правителство, което да ги прилага тези закони", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.