fallback

Светлин Танчев: Пожарите показаха популизма и вече сме в предизборна кампания

"Това, което се случва с БНБ, е тревожно", каза финансистът

22.07.2024 | 20:38 Автор: Искра Ангелова

Това, което реалната картина показва, е, че няма нужда толкова от актуализация на бюджета, защото много от капиталовите разходи не са актуализирани. В последната година почти нищо не се прави в тази посока. Това са един вид буфери, които могат да помагат в бюджета и лесно министърът на финансите може да пренасочи средствата. Това каза финансистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това, което се видя покрай пожарите, е популизъм.

"Ние влязохме в предизборна кампания. Дори днес да преструктурираме бюджета, ще отнеме поне 6 месеца за този вид процедури. В България политиците винаги си намират тема на деня, която развиват, правят кампании. Дори да се актуализира бюджетът, няма да се промени ситуацията за пострадалите от пожарите. Когато има такива бедствия, политиците винаги излизат и казват, че хората трябва да бъдат образовани на тема "Застраховки на домове". Знаем, че културата за това у нас е много ниска", допълни Танчев за Bulgaria ON AIR.

"Подигравка с пострадалите"

Пострадалите от пожарите ще получат еднократна помощ от 1578 лв. Той е на мнение, че това е подигравка за хората.

"Тези помощи не са променяни във времето, поне 10 години. А ние виждаме колко се повиши стойността на живота. Все повече политическата класа започва да губи представа каква е нейната роля. Не може да се управлява с визия за 4-5 месеца, а трябва да се гледа по-напред. От това по-надолу не може да слизаме. Лично аз се надявам, че това е дъно и лека полека и ще започнем да излизаме", коментира финансистът.

Той се надява, че служебното правителство ще свие разходната част и няма да има натиск върху инфлацията.

Липсват инвестиции у нас

"Не смятам, че дефицитът ще отиде над 3%. Проблемът е, че в България намалява бизнес климатът, както и БВП-то, чуждестранните инвестиции. Когато няма силно правителство, бизнесът и икономиките се справят по-добре. Трябваше да имаме политици на европейско ниво, които да отстояват определени идеи и това, което е правилно за държавата", категоричен е Светлин Танчев.

По думите му това, което се случва с БНБ, е тревожно.

"ЕЦБ също започва да вижда тези процеси и изпраща определени сигнали. Те са доста дипломатични и няма пряко да заемат дадена страна, но всичко това буди притеснение.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback