Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: Има сходство между Румен Радев и ИТН, напрежението е с "Възраждане"

"Намираме се в парламентна предизборна кампания, трябва отговорно поведение", на мнение са доц. Стойчо Стойчев и Людмил Илиев

22.07.2024 | 20:25 Редактор: Толя Стоянова

Намираме се в парламентна предизборна кампания. От тази гледна точка са много логични действията на партиите. Декларацията на ПП-ДБ е идеален предизборен инструмент. Нещата, които са посочени там, няма как да бъдат направени за три месеца. Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

Журналистът Людмил Илиев обясни, че България е конституционна държава и съставянето на правителство трябва да е основен елемент от нея.

"Не виждам нищо ново в предизборната агитация на ПП-ДБ, която може да върне доверието. Това е доста слаб опит да се измъкнат от отговорност за мандата. Трябва да стимулираме отговорно поведение към правителство", каза Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът връчва скоро третия мандат

Доц. Стойчев прогнозира че президентът най-вероятно ще връчи третия мандат на ИТН, тъй като в БСП текат много интензивни процеси и е налице конфронтация, а между "Възраждане" и Радев има напрежение.

"Президентът има свобода да даде политически знак, като избере на кого да връчи мандата. Ако го връчи на БСП ще изрази своята подкрепа. Неговата основна платформа за бъдеща парламентарна кариера си остава БСП. Има точки на сходство между президентството и ИТН. Налице е връзка между тях. За да се състави правителство все някой трябва да направи стъпка назад. Това са лични конфликти на хора в парламента, които са ядосани един на друг", добави Илиев.

Задават се нови избори

По думите на доц. Стойчев избирателната система позволява между 6 и 8 партии да влязат в парламента. Според него, колкото са по-малко, толкова е по-голяма вероятността на първите две за мнозинство.

На въпрос как ще изглежда 51-вият парламент, Илиев отговори, че процесите на деградация на политическата система едва сега започват и дори не знаем от основните политически сили кои ще могат и в каква форма ще участват на изборите.

Гледайте целия разговор във видеото.