fallback

Андрей Янкулов: Хора на публични длъжности имат връзки с криминални мрежи

Нежеланието да се занимават с корупцията се дължи на страх, смята адвокатът от Антикорупционния фонд

19.07.2024 | 20:52 Автор: Беатрис Младжова

"Нещата не изглеждат обнадеждаващо за това как ще вървят процесите по противодействие на сериозната властова корупция. След като мина първата точка на нашето изслушване, впоследствие разбрахме, че работата на комисията е била преустановена заради липса на кворум точно тогава, когато е трябвало да се вземат решения кои да бъдат изслушвани на следващите заседания и какви стъпки да предприеме комисията", заяви адвокатът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в "Денят ON AIR".

Според него е повече от ясно, че тази комисия ще приключи така, както е приключила и в миналия парламент.

"Това, което е очевидно, е че има нежелание да се занимават с темата. На какво се дължи то - вероятно на страх. Този парламент чисто времево няма как да просъществува кой знае колко дълго. Едва ли комисията ще има обективната възможност да направи каквото и да е заради липсата на желание у мнозинството нейни членове. Парламентът има доста сериозни правомощия по контрол на това как институции си вършат работата. Има възможност за осъществяване на контрол", допълни Янкулов пред Bulgaria ON AIR. 

По негови думи има информация за съпричастност на редица лица на публични длъжности към мрежите за криминално присъствие.

"Ние тези данни ги предоставяме от 4 години насам. Непрекъснато излизат и нови данни, бяха започнати и някакви институционални действия, макар и безрезултатни, в които видяхме, че има и обективна информация, събрана от самите институции. Не се касае само за някакви твърдения на нашата организация. Множество данни излязоха, които са събирани през годините и от институциите. На база на всичко това трябва да имаме някакъв резултат", коментира гостът. 

При липса на политическа воля няма как да се случат нещата, смята Янкулов.

"Най-големият проблем, който се идентифицира е, че тези институции на практика трябва да се саморазследват заради факта, че непрекъснато излизат данни за съпричастност на ръководни кадри към въпросните криминални структури. Обективно това няма как да стане. Именно затова парламентът трябва да си влезе в ролята. Да анализира какво са правили те и да вземе решения как именно да стават разследванията. Решението е граждански натиск и публично говорене за тези проблеми", посочи юристът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback