Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Горещото лято на политическия терен ще продължи и в късна есен

Ако останат същите политически субекти, спиралата от избори ще се задълбочи, казаха проф. Захари Захариев и Борис Ячев

19.07.2024 | 20:12 Редактор: Вяра Димова

Пожарът е не само на територията на България, но и в българската политика - на територията на българския политически пазар. Пожарите чертаят мрачно бъдеще и в икономически, стопански, но и в обществено-политически план. Лятото ни обещава да бъде твърде горещо, то ще продължи и през октомври-ноември. Това коментира политическият анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR".

Горещото лято предвещава и гореща есен, на мнение е и Борис Ячев от "Синя България". 

"Вероятно е и гореща зима. Ако се повторят резултатите от едни извънредни избори през октомври или ноември, влязат същите политически субекти в парламента, означава, че спиралата от избори ще се задълбочи. Част от обществото ще се събуди", прогнозира Ячев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Захариев президентът Румен Радев има искрено желание да отложи максимално изборите, не защото не иска да изпълни своите задължения, а политическите субекти да бъдат в нормална организационна кондиция. 

"Традиционният месец август, като месец на отпуските, тази година няма да се състои за политиците", допълни анализаторът.

Президентът Радев няма интерес да даде достатъчно технологично време, за да се решат вътрешно-организационните проблеми в партиите, смята Ячев.

"В рамките на няколко месеца тези проблеми няма да се решат. Не само двете големи партии като ДПС и БСП имат проблеми. Такива проблеми се очертават и в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", заяви още Ячев.

Трусовете в ДПС

"Делян Пеевски има един ход, към който традиционно прибягва по време на предизборна кампания. Регистрация на коалиция. Насипното състояние, в което се намират важни политически субекти, устройва и президента Радев", категоричен е Ячев.

Румен Радев няма желание да се включи в активна предизборна кампания, изтъкна проф. Захариев.

"Онова, което служебните кабинети не успяха да реализират, показа, че такива кабинети, избирани от президента, не са добра алтернатива. Категоричната оценка за провала на управлението на сглобката се даде от самата сглобка чрез декларацията. Там са изброени задачите, които трябваше да бъдат свършени по време на мандата. ДПС винаги е била вреден паразит в управлението на държавата", подчерта Ячев.

Трудно може да се очаква успокояване на пожарите в българската политическа система, коментира проф. Захариев. 

"Има необходимост от ново начало", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.