Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Настимир Ананиев: Има пари за справяне с пожарите, но поръчката не е изпълнена

ПП-ДБ е била наказана от избирателите заради сглобката, смята лидерът на "Волт"

18.07.2024 | 21:07 Редактор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев няма да бави връчването на втория мандат, но от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обявиха, че ще оставят папката празна. Причината са неуспешните разговори с останалите политически сили, които им отказаха подкрепа. 

"Такъв беше подходът, че трябва да се върне мандатът. Не виждам мнозинство. Виждам разпадащи се групи. Моята лична позиция винаги е била, че трябва да има кабинет. Трябва редовно правителство", коментира лидерът на "Волт" Настимир Ананиев в предаването "Денят ON AIR".

Има пари за справяне с пожарите

Той обясни, че преди 6 месеца кабинетът на акад. Николай Денков е гласувал около 170 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба с горски пожари, 67 мобилни системи за гасене на горски пожари, 6000 лични предпазни средства и допълнително съвременно оборудване. По думите на Ананиев парите са отпуснати, но поръчката не е изпълнена.

Отиваме ли на нови избори?

"Има 5% шанс за кабинет. 95% отиваме на избори. Ако някой може да го направи, това ще бъде ИТН. Моите очаквания бяха към тези, които се тупаха по гърдите. Борисов не може да има толкова големи претенции и да обижда", заяви Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ПП-ДБ е била наказана от избирателите заради сглобката. 

"Хората не излязоха да гласуват. Това беше техният наказателен вот. Когато не се излезе да се гласува, кооперативният и купеният вот получават голяма тежест. Президентът най-вероятно ще връчи втория мандат в понеделник, ние ще го върнем веднага", добави лидерът на "Волт".

Той прогнозира, че Радев ще даде третия мандат или на БСП, или на ИТН. По думите му 121 депутати са достатъчно, за да се направи правителство, но за да се довършат реформите трябват 160. 

Гледайте целия разговор във видеото.