Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Гюнер Тахир: Ахмед Доган ще спасява ДПС, на следващи избори партията ще е зле

"Всички решения се взимат от почетния председател", каза председателят на НДПС

16.07.2024 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова

ДПС е партия, която от 1990 година е със своя парламентарна група и през различни периоди от време са били мандатоносители, съставяли са правителство и т.н., както очакваха да съставят през 50-ото Народно събрание, но не им се случи. Една историческа победа, каквато те обявиха, че са постигнали, винаги е илюзорна. Неслучайно след изборите казах, че това ще е пирова победа не само за първата победа, но и за втората - ДПС. Това каза председателят на партията "Национално движение за права и свободи" (НДПС) Гюнер Тахир в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му още миналата година преди изборите Бойко Борисов и Делян Пеевски са си правили "тънки сметки" по какъв начин да прецакат тогавашните си коалиционни партньори.

Доган ще спасява ДПС

"В началото, когато започна тази битка и се разделиха на две парламентарни групи, имаше превес на Делян Пеевски и то сериозен. Но той сбърка, мислейки си, че може да се разбере с Ахмед Доган. Видяхме, че понякога и бащата се кара със сина. Настъпи интересен момент, когато Доган за пореден път ще се явява в ролята на спасител и ще спасява собствената си партия. И трудно, но ще успее", допълни Тахир за Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че всички решения се взимат от почетния председател.

"Самият Карадайъ, когато беше председател, ми е казвал, че са в ролята на изпълнители. Отиват при почетния председател, той им нарежда и те изпълняват. Нищо ново не се е случило в ДПС. Това е онова, което Доган гради през годините. За първи път начело на партията застава човек, за когото Карадайъ, каза, че той е бил от гражданска квота и че дори не е член на тази партия", коментира председателят на НДПС.

Според него Йордан Цонев преиграва и в момента се спекулира с темата за етноса.

Необявена война

"Такова разделение в ДПС никога не е имало. В България българският народ, съставен от българи и турци, е живял и създал този модел. Със сигурност някой има интерес ДПС да не е монолитна. В момента има разминаване и необявена война, тя е между Ахмед Доган и Делян Пеевски, тя не е заради начина, по който Пеевски води ДПС, а говорим за финансовите проблеми между тях двамата", подчерта Гюнер Тахир.

Той е на мнение, че на следващи избори ДПС "ще изглежда зле".

Гледайте целия разговор във видеото.