Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Балабанов: ПП-ДБ с отчаян опит за предизборна кампания, няма да сме им гумен печат

Всяка партия има експерти, проблемът са политическите лидери, посочи депутатът от ИТН

15.07.2024 | 21:18 Редактор: Беатрис Младжова

"От последните часове наблюдавам по-скоро отчаяния опит на едни хорица да правят предизборна кампания в една тежка политическа криза. Така тълкувам извратената идея на такива като Кирил Петков, Асен Василев. Крайно неконституционно е това, което предлагат. Едни хора да ти говорят, че единствено те могат да реформират България и да се преборят с корупцията е едно, но фактологията показва, че същите тези хора в годините лъгаха за двойното си гражданство, фалшифицираха подписи на официални документи, а техните подопечни се снимаха до пудели, които бяха захапали пачки в евро. Малко е странно същите тези хора да казват "ние сме единствените прави", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в "Денят ON AIR".

Според него в такава политическа обстановка е хубаво да се води диалог по политики.

"Хубаво е да се седне и да се води разговор, не да задължаваш президента да нарушава Конституцията. Ние казваме "нека всички противоконституционни текстове в тази декларация да бъдат премахнати, за да можем да я подкрепим". Нека заедно, ако има мнозинство, да се води към едно антикорупционно мнозинство, а не просто да бъдем гумен печат. Искам, ако има наистина желание за антикорупционна реформа, да се седне и да се разговаря", коментира Балабанов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ИТН ще се бори за антикорупционни политики, но не по този начин, който се предлага в момента, защото той е антикорупционен.

"В декларацията им пише "реформиране на службите". Отново ли по този начин ще си налагате вашите имена за шефове на служби? Отново ли ще искате един като Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ? Този, който е сниман до пудела с пачките. Ако хипотетично решението на Конституционния съд върне и обяви за противоконституционни всички тези стъпки, които промениха, цялата им антикорупционна реторика ще рухне", посочи депутатът.

Ако ИТН получи третия мандат, ще изпрати покани за разговори към всички партии, категоричен е Балабанов.

"Ако се стигне до връчване на втори мандат, получим покани за разговори, ако има воля от мнозинство, което да изпълнява политиките в срок, да се намери широко мнозинство по темата и после да се седне и да се намери правилният експертен профил на хората, които ще застанат зад тези политики. В началото само ИТН даде този ход за изход от кризата. В един момент всички припознават вече идеята на ИТН за експертен кабинет. Радостен съм, че всички узряха за идеята на ИТН. Всяка партия има експерти, проблемът са политическите лидери", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.