Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Журналисти: Ще има политическо очистване, Доган не може да бъде изгасен

Ролята на ПП-ДБ в сегашната обстановка коментират проф. Георги Лозанов и Петьо Блъсков

12.07.2024 | 20:28 Редактор: Деси Николова

Политическите трусове в страната не спират. Президентът обяви, че ще връчи мандата на ПП-ДБ следващата седмица, а приближените на Делян Пеевски заговориха, че са готови да напуснат. Доверените на Доган пък благодариха за подкрепата на партийните структури в страната. 

"Политическата ситуация малко се подобри напоследък. В ДПС имаше един опит на Делян Пеевски да разшири своята власт и фактически в полето на двама лидери, които са стари пушки в политическата сцена - Доган и Борисов. По отношение на Доган - да вземе партийната власт, макар че Доган един път вече му показа жълт картон като му сложи съпредседател. А по отношение на Борисов, ПП-ДБ свидетелстваха, че по времето на сглобката, мнението на Делян Пеевски е тежало в някаква степен най-много", коментира медийният експерт проф. Георги Лозанов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Според него събитията от последните дни показват, че в демократичната ни страна има някакви граници на това каква власт може да придобие един човек и отбеляза, че политическата сцена я очакват трансформации.

"Какви ще бъдат те и дали ще бъдат в полза на това по-лесно да върви диалогът вътре в парламента, ще видим тепърва. Тук става нещо - когато лидерите започнат сблъсъци помежду си, на светло излизат доста срамни тайни", каза още проф. Лозанов.

По негови думи в България ще се случи известно политическо прочистване.

"Рано е за спекулации накъде ще тръгнат нещата. Две ДПС-та не може да има, по обясними причини. Самият генезис на движението предполага единност, няма как от нея да се направи друго ДПС. Пеевски може би ще създаде някакъв свой проект, има някои сигнали в тази посока. Този проект доколко ще бъде свързан електорално с хората, които досега са припознавали ДПС за своя партия, не можем да гадаем", заяви журналистът Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през годините множество хора са се опитали да превземат Движението за права и свободи, но винаги е било неуспешно.

"Сега подходът е различен. Пеевски има доста повече енергия около себе си и в себе си, отколкото в предишните опити, но така или иначе те имат електорат от 350-400 хиляди души максимум. От този електорат, на две да ги разделим - трудно ще бъде. Все пак Доган има един ореол, който трудно може да бъде угасен", смята Блъсков.

И двамата коментатори отбелязаха ролята на ПП-ДБ в политическата сцена в момента. Според проф. Лозанов те са демократичното лице на България, въпреки вътрешнопартийните им проблеми. По думите на Блъсков обаче не трябва да се отдава такава голяма роля на коалицията.

Гледайте целия разговор във видеото.