Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иван Анчев: МВР е в ступор, резонно е искането на оставката на Стоянов

"Министерството е силно политизирано", каза дипломатът

11.07.2024 | 21:21 Редактор: Деси Николова

ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с полицейското насилие на "Кайт бар" край Созопол.

"Намирам го за резонно. Тази оставка беше поискана още през ноември миналата година, когато той предпочете да бъде на кино, вместо да координира тогавашните безредици. Всеки един министър трябва да носи оставката в джоба си, защото никой не е женен за този пост. Това не е някакъв изолиран случай, това е тенденция, която различни подобни криминални сюжети показват една задълбочаваща се тенденция на срив на доверието и срив на интегритета в службите и системата на МВР", коментира дипломатът и съпредседател на Атлантическия съвет Иван Анчев в "Денят ON AIR".

По негови думи службите не работят и тези криминални прояви са показателно за това.

"В момента МВР е в един абсолютен професионален ступор. Очакват се под всякаква форма някакви размествания, а в крайна сметка става въпрос за една силно политизирана система, която не работи, а се стреми да изпълнява това, което се очаква от кукловодите. Това е трагично, тревожно и недопустимо. Не само от законова, но и от морална гледна точка", заяви Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е необходимо да има редовна власт, която да не е зависима от "слобки", а да има ясна визия, гражданско съзнание и решимост, за да се изчисти из основи политическите зависимости в институциите.

"Така се получава, когато хора, които са били на обикновени изпълнителски длъжности, се оказват на ръководни позиции, по силата на някакви политически обвързаности, така че да изпълняват конкретни поръчения. Ако на даден пост има даден професионалист, който няма своите зависимости и обвързаности, то тогава системата много бързо ще заработи", смята гостът.

Анчев коментира и срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Срещата показва, че НАТО не е в будна кома, както твърдяха зложелателите на Алианса преди години, а в момента е по-силно и по-обединено от когато и да било. Срещата е важна, защото потвърди категорично волята и желанието на цивилизования свят в защита на Украйна", подчерта Анчев.

Гледайте целия разговор във видеото.