Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Глас от ДПС: Време е за компромиси, очакваме партията да бъде по-силна

"Има разногласия във вижданията и те са породени от модела на управление на партията", каза Левент Мемиш

10.07.2024 | 20:03 Редактор: Искра Ангелова

Трусовете в ДПС продължават, получиха се откази за подкрепа на втория мандат.

"Отказът не знам дали е очакван, но партиите си изразиха позицията, че няма да подкрепят втория мандат. Оттук нататък следва да вземем съответните решения и да продължим напред. Трябва да пробваме всяка възможност в рамките на това Народно събрание да има правителство. Може би всеки трябва да седне и да направи крачка встрани в името на народа. Време е за компромиси", каза депутатът от ДПС Левент Мемиш в студиото на "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че "разцепление" към момента е силна дума.

"Има разногласия във вижданията и те са породени от модела на управление на партията. Знаем, че в момента тя се управлява малко по-авторитарно и решенията се взимат еднолично. Нашите колективни органи отдавна не са заседавали. Проблемът е от доста време. Мога да ви върна по-назад - с подписите на празен лист, когато Карадайъ бива сменен като председател на ПГ", добави Мемиш за Bulgaria ON AIR.

По думите му те се борят срещу този модел на управление.

"Нашият избирател е много чувствителен към такива теми и веднага започва да се изостря вниманието. Той гласува с ясното съзнание, че ние ще вземем колективни решения. Тук е моментът да кажа, че Доган е създал ДПС, той ни развива, той ни е дал принципите и правилата, които са заложени в нашия устав. А от нас се иска да следваме правилата. Ясно е кой не иска да следва правилата", коментира още народният представител.

Той сподели, че в партията му очакват словото на почетния председател Ахмед Доган.

"Дори и другите политически партии очакват това слово, защото то е с такъв заряд, че може да даде посока на следващите политически процеси не само в ДПС, но и в държавата. Той винаги се е доказвал с неговите решения. В събота, когато се срещнахме с него, беше в много добро настроение, обсъдихме проблемите. А независимите народни представители сме 19. Всеки ден имаме заявки за още колеги, които искат да се присъединяват към нас", призна Левент Мемиш.

На 3 юли сутринта Доган е заявил, че не иска партията му да подкрепи мандата на ГЕРБ-СДС.

"От Доган всеки може да очаква много неща. Очакваме ДПС да бъде по-силно. Както всяка партията, и нашата не е защитена от различни процеси. ДПС е по-голяма от всяка личност", отсече той.

Гледайте целия разговор във видеото.