fallback

Приближаваме се към нови избори, партийната система ерозира

Проф. Антоанета Христова и Светлин Тачев са песимисти, че нов вот ще реши проблемите ни

09.07.2024 | 20:04 Автор: Толя Стоянова

Имаше план за действие и този план включваше ГЕРБ и ДПС. Бройката не излезе и всички други комбинации предполагаха липса на контрол. Бойко Борисов нямаше интерес и не желаеше да направи правителство. Изборите няма да ни решат проблема. Правилата на играта възпроизвеждат кризи. Смисленият дебат е кое може да прекъсне негативния цикъл. Това каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването "Денят ON AIR".

Според политолога Светлин Тачев по всичко личи, че вървим към предсрочни избори.

"На ГЕРБ ѝ трябваше ПП-ДБ, затова предизвика избори. Случи се така, че ГЕРБ трябваше да направи правителство само с ДПС, но това е неизгодно за Борисов. Това е имиджова щета. Вторият мандат на ДПС няма как да се случи. Воля няма от страна на политическите партии", каза Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова е на мнение, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не можеше да мисли за правителство с ПП-ДБ. Според нея единственият му шанс беше с ДПС, но той се е провалил.

На въпрос дали ПП-ДБ вървят към разцепление, проф. Христова е категорична, че отиват към "сериозен лидерски разпад".

"Проблемът е, че когато са заедно ще влязат в парламента, а когато не са - не е сигурно", добави тя. 

По думите на Тачев има ерозия на партийната система и криза на демокрацията, а политическите формации не могат да управляват заедно.

"Невъзможността да сформират правителство рефлектира върху това да правим промени в Конституцията, за да ограничим правомощията на президента. Забъркаха конституционни проблеми. Проблемът не е в системата. Проблемът е в политическите партии", коментира Тачев.

Проф. Христова обясни, че КС е спрял да работи, защото е политически ангажиран.

"Политиците трябва дадат заден и да излезе експертизата. Университетите разполагат с много добри хора, които разбират от процеса. Трябва да има система, която да каже: "Довиждане!". Тази система се нарича Велико Народно събрание. Лидерите нямат интерес да пуснат властта, защото се пазят", коментира политическият психолог.

Според нея следващите избори са неизбежни, но няма да решат проблема, ако не е налице съществена промяна.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback