Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Сиди: Жест би било Радев да отиде в РСМ или да покани Силяновска тук

"Големият ни проблем е, че ние си мълчим", каза представителят на ВМРО

08.07.2024 | 21:04 Редактор:

България няма право на вето така или иначе, без значение какво казваме. Всички онези неща, които направи правителството, в което участваше ВМРО, бяха затрити, за да бъде задоволено посолството, което инсталира във властта онези идиоти, които вече трета година не могат да се разберат и да управляват държавата. Това, което обаче направихме като държава и съм изненадан, е вкарването на българите в Конституцията на РСМ - нещо, което изглеждаше не толкова важно. Това каза Александър Сиди от ВМРО в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Мицковски е забравил, че предизборната кампания е свършила.

"Сега той не знае какво да каже. Всичко това, което виждаме в момента, е риторика на Мицковски, която е по-скоро предизборна, отколкото следизборна. Властите в РСМ много добре знаят, че няма как да бъде предоговорена преговорната рамка. В момента никой не спира Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, освен собствената ѝ държава. Ние и да искаме не можем да ги спрем", допълни Сиди за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че българският национален интерес е продаден.

"Какво се беше променило, когато вдигнахме ветото? Когато имахме вето, цялата ситуация беше в нашите ръце. Големият ни проблем е, че ние си мълчим. Ние можем да направим много повече, можем да поискаме спиране на фондове, докато в РСМ не започнат да се случват всички онези неща, които е приела с договора, можем да окажем дипломатически натиск, жест би било президентът Радев да отиде там или да извика Силяновска да дойде в България", подчерта представителят на ВМРО.

Сиди разясни, че когато българите бъдат вписани в Конституцията, ще имат право на квоти, но историческите въпроси няма да бъдат решени.

"Ако си изберем политици, които милеят за България и които отново вкарат тази тема в дневния ред на обществото, тогава можем да направим много неща", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.