Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: ДПС не може без Доган, такава битка води до електорални щети

"Радев ще бъде положен на натиск да излезе на политическата сцена, обществото го очаква", на мнение са Кольо Колев и Георги Киряков

08.07.2024 | 20:10 Редактор:

Парламентарната група на ДПС трябва да реши кой ще е кандидатът за министър-председател. В случая обаче имаме ли кандидат за мин.-председател? Шеф на ПГ е Делян Пеевски, от една страна той заяви желанието си веднага да върне мандата, а от друга - като че ли е наобратно. Трудно е да се каже как ще се разиграе тази процедура, но така или иначе няма да има значение за този мандат. Това каза социологът Кольо Колев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му разговори между партиите може да създадат потенциални условия за третия мандат.

"Нито ДПС може без Доган, нито Доган може без ДПС на този етап. Неслучайно той е почетен председател на партията и неслучайно оттогава, който е председател, е с явното съгласие на почетния председател. Нищо друго досега в ДПС не е показало, че работи. Още по-малко име, което не е приемливо за по-голяма част от избирателите на тази етническа партия. Това би си проличало в едни избори, в които ако Пеевски реши да отцепи някаква част от партията, накъде ще се насочат многото избиратели на ДПС", коментира политологът Георги Киряков за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че хората ще тръгнат след Ахмед Доган, а не след Пеевски.

"Пеевски иска изцяло да овладее партията. Целта не е да се разцепи партията, а да се овладее. Доган я владее. Това е атаката на Делян Пеевски, който се явява водач на "младите лъвчета". Какво ще се случи оттук нататък - дали ще има фракция, която да последва Пеевски или всички ще се обединят около Ахмед Доган, то ударът вече е нанесен", добави Колев.

Киряков пък смята, че докато Доган не свърши "с елиминирането" на Пеевски в партията, няма да проговори.

"Сега е процесът на заявка кой чия страна ще заеме. Въпрос на избор измежду хората с най-силно влияние в ДПС накъде ще тръгнат. Както навсякъде, и ДПС е партия, в която фракции и крила, които се водят от някакви хора. Важното в такъв тип партии е безспорната фигура, както в ГЕРБ е Борисов, а в ДПС все още е Ахмед Доган. И крайното решение винаги ще е негово", коментира още политологът.

Той подчерта, че до предсрочните избори проблемът в ДПС ще е решен, но ще е във вреда на Делян Пеевски.

"Във всяко положение ще има отражение. Когато има битка от този тип, винаги има електорални щети. Оттук нататък зависи величината. Прекалено много противоречия се натрупаха между политическите елити. Този кабинет, за да бъде създаден, трябва да бъде еднакво неприемлив за всяка една от партиите, но пък да отложи самите избори. Но ако се стигне до нови избори - президентът Радев ще бъде подложен на много силен натиск да излезе на политическата сцена", добави Кольо Колев.

"Президентът е възможна алтернатива в тази ситуация, само че не се знае дали ще се поддаде на изкушението. Обществото го очаква най-много", категоричен е Георги Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото.