Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Психолог: Политическата система е вид епилепсия - мозък, в който всичко е взривено

Прошка без промяна на поведението е лицемерие, заяви д-р Пламен Димитров

05.07.2024 | 21:07 Редактор: Толя Стоянова

Трябва детокс, време за осмисляне. Дори извиненията не бяха автентични. Прошка без промяна на поведението е лицемерие. Има много за пречистване като комуникация и отношение. Доверието няма да се промени само с декларация и фиктивни промени. Напрежението от начина, по който това продължава толкова дълго време, води до изчерпване на издръжливостта. В момента сме като мозък, в който всичко е взривено, но контактите са малко, това е вид епилепсия, припадък - политическата система. Не става само със себеизтъкване. Това коментира психологът д-р Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

По думите му има хора, в чиито интерес е да има все по-ниска избирателна активност.

"Мътната вода някои я размътват, за да изглежда по-дълбока, други - за да ловят риба, трети - само това умеят. Би било добър знак гражданското общество да се активизира", каза д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че има много нерешени проблеми в страната, свързани със здравеопазването, образованието и икономиката.

"Всичко това е дневен ред на обществото. Партиите не си вършат работата. Разговорът трябва да е непрекъснат, да се изразява в изслушване - умение, което нашите политици не показват", посочи психологът.

Д-р Димитров уточни, че 30% от негласуващите са хора, които са от естествения елит на обществото и много от тях живеят градивно.

"Не участват, защото казват, че мръсната вода не е минала и не искат да влизат в тинята. Светът е объркан. Това дава възможност тези вътрешни процеси да се произвеждат по деструктивен начин. Трябва да спрем да проектираме недостатъците си върху околните", призова психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.